Хартиените бюлетини за предстоящия вот на 2 април ще пристигнат в сградата на Областната управа в Пловдив на 28 март. Те ще са заедно със смартфоните, с които ще се записва видео с преброяването на гласовете след края на изборния ден. След като пристигнат, те ще бъдат предадени на общините по график. Ден преди вота записващите устройства ще бъдат тествани от членовете на СИК, за да видят как се регистрират чрез QR-код и как работи софтуера. Ако има евентуално неработещи телефони, те ще бъдат подменени от дежурния екип на „Информационно обслужване“. Машините за гласуване ще бъдат разпределени по секциите също ден преди изборите. Това стана ясно на срещата на областния управител Ангел Стоев със секретарите на общини и председателите на 16 и 17 РИК. Двете избирателни комисии ще бъдат ситуирани в Международен  панаир-Пловдив.

=====================================

Община Асеновград получи частта от първото класно училище в града - Караалановото, която беше на частни собственици. Те дариха своите 2/36 идеални части от имота. До момента сред основните спънки за извършване на ремонт на сградата, която е архитектурен паметник от местно значение, беше съсобствеността с частни лица. Друга причина за отлагане стартирането на възстановителните дейности беше липсата на желаещи фирми изпълнители. Два пъти беше стартирана процедура по Закона за обществените поръчки, но не се яви нито един кандидат. След като вече община Асеновград е едноличен собственик на имота, предстои да се актуализира количествено-стойностната сметка. Следващата стъпка е да се заложат средства в общинския бюджет за укрепване на сградата и ремонт на покрива. Единственото условие, при сключване на договора за дарение, е ремонтните дейности да бъдат извършени в рамките на следващите 4 години. В случай, че то не бъде изпълнено, делът от 2/36 идеални части отново се връща на частните собственици.

=================================

Поради отлагане за неопределено време на изграждането на новия бул. “Северен” в Пловдив, ще се извърши ремонт на павирания участък от болница “Св. Иван Рилски” до ЖП гара “Филипово”. Това съобщиха от районното кметство на "Северен". Ремонтните групи ще работят от днес до събота, 25 март от 8:30 ч.  до 16:00 ч.

===================================

Прокуратурата се захвана с контейнерите за смет в Столипиново. Нормативни и фактически разминавания, свързани с липсата на казани за отпадъци в квартала, както и наличието на множество незаконни сметища, е установила проверка на държавното обвинение, след сезиране на главния прокурор Иван Гешев от граждани. Разпоредено е на Община Пловдив да вземе незабавни мерки. От днес, до неделя - 26 март, местната управа ще поставя контейнери за смет и ще извърши цялостно почистване на „Столипиново“.

========================================

Ромска свада в Девин вкара 8 души в полицейският арест. Заради конфликта между два рода, жандармерия охранява района. В мелето са изпочупени няколко коли в махалата.

Арестуваха ловец, брутално застрелял куче. 52-годишен жител на велинградското село Биркова съобщил в районното управление, че е открил простреляно кучето си в местността Могилата. След оглед на разследващите екипи било установено, че убиецът е 66-годишен мъж от същото село. Той застрелял животното с ловната си пушка. Оръжието му е иззето, а при претърсване в жилището му били открити 27 ловни патрони 16-ти калибър, които са незаконно притежавани от ловеца. Образувани са досъдебни производства.

Крадец скочи в река Луда Яна, за да избяга от полицията, дириха го с дрон. Апашът е 43-годишен пловдивчанин с 44 престъпления в досието си. Преди дни в Стрелча крадецът разбил с взлом вратите на магазин, отмъквайки голямо количество цигари и оборотни пари. Била задействана сигнално-охранителната система на магазинчето в центъра на средногорското градче. Автопатрул пръв пристигнал на мястото, като униформените успели да засекат извършителя, който при вида им изхвърлил откраднатите цигари и скочил в реката. Един от лесничеите в района забелязал беглеца и информирал органите на реда. Така след близо 14-часово издирване с дрон и следово куче, в гориста местност край село Дюлево ловкият крадец е задържан. Изяснява се съпричастността му и към други извършени кражби в региона.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова