Състоянието на амок, при което хората извършват тежки престъпления, няма симптоми и е трудно прогнозируемо, защото никой от нас не знае кога в каква ситуация ще изпадне, обясни в ефира на Дарик Пловдив психотерапевтът Иво Величков. Това психично състояние е абсолютно безконтролно и се определя като код ЧЕРНО. В момента, в който съзнанието блокира, мозъчната кора не е активна и реакциите на човек са първични, уточнява той. Зачестилите случаи на убийства и извършени тежки престъпления в състояние на амок, включително и от млади хора, според него, са симптом на цялостната тревожност на общество. Планирани, умишлени престъпления не могат да се квалифицират като извършени в състояния на амок! Това е контрадикция, категоричен е психотерапевтът Иво Величков.

Възстановиха Колоната на приятелството в Пловдив. Това се случи днес 23 февруари - Денят на световното разбирателство и мир, и по повод честването на 119-та годишнина от създаването на Ротари клуб - най-голямата частна неправителствена организация на лидери от различни професии. Колоната беше открита тържествено на 1 юли 2007 година и дарена на Пловдив. Върху нея има стрелки, които сочат посоките към всички 29 градове от 21 държави по света, побратимени с Пловдив. След реконструкцията на Централния площад през 2018 година, Колоната беше демонтирана, но благодарение на членовете от Ротари клуб Пловдив-Пълдин, тя вече е възстановена и отново краси центъра на града на тепетата. Колоната не е на първоначалното си място, а е позиционирана пред Цар Симеоновата градина. Всеки, който застане пред нея ще се изненада колко много са приятелите по света на най-стария жив град в Европа. Сред побратимените градове са Бурса (Турция), Бърно (Чехия), Валенсия (Венецуела), Кошице (Словакия), Лайпциг (Германия), Рим (Италия), Санкт Петербург (Русия), Солун (Гърция), Шънджън (Китай), Колумбия (Южна Каролина, САЩ), Петра (Йордания), Самарканд (Узбекистан) и Познан (Полша).

За спешното осигуряване на превозвач по автобусни линии, квота на Община Ракитово, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова разреши пряко възлагане на обществения превоз за още шест месеца до финализиране на конкурсната процедура по линията Велинград – Ракитово и линии от общинската транспортна схема. Дадено е такова разрешение за една година и за превозите в община Белово. Рейсовете на сегашните транспортни фирми ще продължат да се движат до Септември, Ветрен, Варвара, Сестримо, Дъбравите, Голямо Белово и Габровица. Предстои цялата транспортна схема на Община Белово да бъде актуализирана.

Депото за отпадъци край Пазарджик отново се е подпалило тази нощ. Пожарът е бил локален и е потушен сравнително бързо, ​съобщи кметът на града Петър Куленски​ и допълни, че започва проверка за това как се стопанисва обектът и дали концесионерът изпълнява задълженията си. Депото за отпадъци беше дадено на концесия през 2022 г. за срок от 35 г. на дружеството “Инерком РС” ЕАД.

Криминалисти от Пазарджик предупреждават гражданите за зачестяване на опитите за телефонни измами. В рамките на два поредни дни са засечени десетки обаждания към стационарни телефони, ползвани от възрастни и самотно живеещи хора. Използват се известни до момента схеми. Призивът към хората е да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не им дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности. При наличие на подобни обаждания нека възрастните хора да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.

Междувременно, благодарение на бързата намеса на полицейските служители в Смолян е предотвратена телефонна измама. Злосторниците действали по добре познат сценарий. Първоначалното обаждане е постъпило снощи около 21:30 часа на домашния телефон на 78-годишен смолянчанин, като непознато лице му съобщило, че негова близка е блъснала дете на пешеходна пътека, което е починало. Роднините на уж загиналото дете искали 100 000 евро, за да оттеглят жалбата си от полицита. Последвало второ обаждане от човек, представящ се за „началник на полицията“, който уж "загрижено" предупредил дядото, че ще стане жертва на телефонна измама и за да съдейства за задържане на извършителите, е нужно да предостави всички налични парични средства, като ги сложи в чанта и ги изхвърли през балкона. Възрасният човек обаче не е изпълнил заръката на мнимия полицай. След проведени оперативно-издирвателни мероприятия престъплението е предотвратено, съобщават от пресцентъра на смолянската полиция.

В рамките на час полицаи от Стамболийски заловиха един и същ шофьор под въздействие на алкохол. Около 13 ч. днес екип на районното управление спрял за проверка служебен лек автомобил в село Йоаким Груево и последвала проба с дрегер на мъжа зад волана. След като апаратът отчел над 0,8 промила, на водача бил съставен акт по Закона за движение по пътищата и издадена заповед за принудителна административна мярка - лишаване от правоуправление. Връчен му е и талон за медицинско изследване. Около час по-късно обаче, същият нарушител бил забелязан в град Стамболийски да управлява друг автомобил. Веднага е спрян и отново изпробван с дрегер, който този път регистрирал почти 1 промил. На извършителя е написан втори акт за това, че управлява като вече неправоспособен водач и под въздействие на алкохол. Колата, която се оказала негова собственост, е със свалени регистрационните табели.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров