Криминалните хроники от много години са пълни с  новини, свързани с престъпления на хора, изпаднали в състояние на амок*. Изключение не правят и новините от България, включително и от последните седмици.  Убийства на жени от мъже, на мъже от жени, на възрастни хора от младежи и дори от внуците им, на бащи от синове...

Възможно ли е да живеем, работим и учим с потенциални убийци и всеки от нас ли може да изпадне в състояние на амок? - отговорите търсим заедно с психотерапевта Иво Величков в поредния епизод на аудиосериала "Шифърът на тялото". 

***

Амокът няма симптоми и е трудно прогнозируем, защото никой от нас не знае кога ще изпадне в това състояние, породено от неочаквано стресова или силно агресивна среда, обяснява Иво Величков. Това психично състояние е абсолютно безконтролно и се определя като код "ЧЕРНО". В момента, в който съзнанието блокира, мозъчната кора не е активна и реакциите на човек са първични, уточнява известният психотерапевт.  

До състояние на амок, всеки човек може да изпадне:

* когато е под въздействие на наркотици или алкохол

* когато е силно провокиран от голям стрес или агресивна среда

* когато има нулев опит с разрешаване на кризисни ситуации 

* когато е подтискал дълго време негативни емоции  

В код ЧЕРНО, според него, най-често изпадат хора, които нямат натрупан опит със справяне в различни житейски ситуации и наработени ежедневни навици за издръжливост в провокативна агресивна среда.

Няма гаранция за никого от нас, дали ще стигне до състояние на амок, защото никой от нас не може да прогнозира с какво ще го изненада животът. Когато имаме нормална опитност, справяли сме се с различни форми на агресия или конфликти - това са житейските уроци, които са единствената "превенция" за това съзнанието ни да не блокира, когато трябва да реагираме в по-сериозна ситуация. 

При код ЧЕРНО е напълно възможно, извършилият тежко престъпление, включително и масово убийство, да не си спомня нищо. Но е възможно и да се спекулира с това състояние, особено като смекчаващо вината обстоятелство по време на съдебен процес. Планирани, умишлени престъпления не могат да се квалифицират като извършени в състояния на амок! Това е контрадикция, категоричен е психотерапевтът. 

Зачестилите случаи на извършени престъпления в състояние на амок, включително и от деца, според него, са симптом на цялостната тревожност на общество. 

Можем ли да "сканираме" конфликтите в зародиш, да разпознаваме наближаващата "опасност" и да се опитаме да тушираме високото напрежение? 

Кога точно "изключва" нашето съзнание и можем ли сами да определим границата си на поносимост на напрежение? 

 Как се държим, когато изпадаме в състояние на ЖЪЛТО, в ОРАНЖЕВИЯ спектър и при код ЧЕРВЕНО, и за какво трябва да внимаваме в състояние на БЯЛО? - слушайте в този епизод на  аудиосериала "Шифърът на тялото" с участието на председателя на Българската асоциация по хипноза  Иво Величков. 

* Думата "амок" произлиза от малайски и означава буквално "яростен, бесен". Учени от Югоизточна Азия за пръв път обръщат внимание на психически нестабилното поведение на млади мъже, което се свързва със сляпа агресия и тотална склонност към насилие. Характерно за хора в състояние на амок е това, че могат да убиват масово други хора без ясно забележим мотив. Все по-често се случват и масови разстрели в училища и на обществени места в различни страни по света. 

Мoже да следите епизодите от "Шифърът на тялото" в darik.bgYouTube и на официалната страница на Darik Пловдив във ФейсбукПубликации на Иво Величков по различни теми, може да следите и на платформата Patreon

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров