Целта ни е да осигурим най-модерното оборудване и подготовка, съгласно най-високите стандарти на НАТО. Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той  поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод Деня на военния парашутист. Днес министър Тагарев присъства на тържествената церемония, с която бе отбелязана 79-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин по време на Втората световна война. Министърът увери, че правителството и политическите сили в Народното събрание са готови да повишат разходите за отбрана на 2% от БВП в идната година и може би над 2% в следващите няколко години. „По този начин българските военнослужещи ще получат възможност да се подготвят по най-добрия начин за операции в чужбина, за участие в международни учения, за изпълнение на задачи на границата“, подчерта министърът. 

В отговор на въпрос на журналисти, свързан с евентуална бежанска вълна заради ситуацията в Близкия Изток, министър Тодор Тагарев подчерта, че Министерството на отбраната има готовност да предостави повече сили и средства за защита на държавната граница, в случай на повишаване на риска от бежанска вълна. „Службите следят обстановката и сме готови веднага да пренасочим нови сили“, каза още той.

Министър Тагарев увери, че до края на следващия месец в Народното събрание ще бъде внесена актуализираната инвестиционна програма за приоритетните проекти за превъоръжаване. „Армията има нужда от изключително много видове въоръжение, оборудване, техника, системи за подготовка. Изучаваме уроците от войната в Украйна, където масово се използват безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции“, посочи министър Тагарев. Той допълни, че вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за нуждите на Сухопътни войски, а и в Специалните сили вече използват такива системи.

=======================================

Честванията за Деня на будителите в Батак започват от днес. Сдружение „Жарава“ и Историческият музей организират поредица от културни прояви. Днес в зала „Борис Шаров“ ще бъде открита изложба „Корени и бъднини“. Ръчно изработените творби и сувенири носят частици от българското народно творчество, претворено в нашето съвремие и стремеж към духовното. Автор на по-голяма част от произведенията са Зоя Пехльова, Теменужка Попова, Радост Бойкинова, Ида Цекова. В изложбата са включени и предмети изработени от хора в неравностойно положение, с които организацията работи.

==============================================

По повод 111 години от Освобождението на Родопите и Празника на 101-ви Алпийски полк, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян представя изложбата „21-ви пехотен Средногорски полк – мярка за величие“ в Гарнизонния военен клуб. Изложбата проследява накратко и показва с документи и снимки историята на полка, събрал в едно юначната решителност на българския народ да води освободителни войни за обединение на разпокъсаното Отечество.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров