След близо 10-годишно бездействие, почистването на коритото на река Стряма край село Трилистник започва от понеделник. Новината беше съобщена днес преди обед от Областния управител на Пловдив Ангел Стоев. Тъй като пловдивският клон на Напоителни системи, които имат ангажимент да поддържат коригираното корито в тази част на реката, не разполага с необходимата техника, е постигната договореност за прехвърляне на машини от Стара Загора и Сливен. Въпреки обещанията на властите обаче, хората от Трилистник няма да отменят протеста си в неделя.

==================

Осем години и половина лишаване от свобода получи окончателно 45-годишен животновъд от пазарджишкото село Сестримо, пребил 60-годишен човек, който по-късно починал от травмите си. Това реши Върховният касационен съд, който потвърди присъдата на апелативните магистрати от Пловдив. Мъжът е изправен пред Темида по две обвинения. Едното е за умишлено причиняване на тежка телесна повреда, от която по-късно пострадалият е издъхнал. Второто - незаконно притежаване на боеприпаси. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

===========================

За поредна година в Смолянско стартира  конкурсът „Библиотека на годината” и „Библиотекар нагодината”, поводът е 11 май - професионалният празник на библиотекаря. От настоящата година конкурсът ще носи името на Йорданка Вълчева. Тя бе дългогодишен заместник-директор на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“, а професионалният ѝ път бе изцяло отдаден за утвърждаване на библиотечното дело в област Смолян. Отличията ще се присъждат на конкурсен принцип за високи постижения. Предложения за годишните награди могат да се правят от дирекционни съвети на библиотеките, читалищни настоятелства, обществени, професионални и неправителствени организации, представители на местната власт.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев