Председателката на ПП „Възраждане“ в Пазарджик Десислава Георгиева напуска партията. Това обяви тя пред медиите по-рано днес. Тя ще разпусне местната структура на политическата организация, а в Общинския съвет ще остане като независим съветник. До крайното решение се е стигнало заради натиск от страна на депутата Стоян Таслаков по отношение на начина на гласуване в Общинския съвет. Георгиева се чувства предадена както от него, така и от лидера на партията Костадин Костадинов. Тя твърди, че са сключвани безпрецедентни споразумения без знанието на структурата, а впоследствие били спускани инструкции как да се гласува. Един от последните примери бил вотът за отстраняването на председателя на Общинския съвет Найден Шопов. От партията на Костадинов се оттегля и секретарят Екатерина Коцева. По думите ѝ, случващото се е против волята на избирателите. Решението на Георгиева и Коцева е лично, те няма да призовават членове на партията да я напуснат.

Може би няма град в България с толкова усложнен градски транспорт като Пловдив – няма общински превозвач по нито една линия, изцяло се разчита на частните превозвачи, които избираме с дълги и сложни процедури с безброй условия към тях. Това заяви в интервю за Дарик новият зам.-кмет по транспорт в общината Савина Петкова. По думите й, за да се промени това се иска политическа воля, огромна сума пари, която към настоящия момент бюджетът на града не може да осигури. Само ако това се случи може създаденото вече общинско дружество „Екобус“ да излезе от кома и да заработи. Към момента въвеждането на електронната система за таксуване е най-голямото предизвикателство, пред което в момента е изправен градският транспорт в Пловдив, счита Савина Петкова. До края на месец април от администрацията трябва да започнат процедура по сертификация на системата, след като вече „Екобус“ отново има лиценз за превозвач.

До средата на юни е крайният срок, до който би следвало пробивът "Модър-Царевец" да бъде пуснат за движение. Това каза кметът на Пловдив Костадин Димитров след среща с фирмите, които участват в изпълнението на поръчката за колектора, представители на КАТ, ОП "Организация и контрол на транспорта" и инженери от Общината. "Ще се направи пътна карта, която да представя графика на отделните фирми - кой и докога ще поеме ангажимент за завършване на отделните участъци", посочи Димитров. Строителят Бончо Бонев коментира, че разминаването в сроковете се е получило, заради различните възложители, различните проекти, различния строителен надзор. "Ние имаме краен срок за завършване на Южен обходен колектор, който е 2026 година. Това е технологичен процес", допълни Бонев. Главният инженер на ВиК Йордан Чемишев коментира, че няма основания  за налагане на санкции на фирмата, тъй като изпълнението на обекта е в график.

Дарителска кампания възстанови киносалона в Малка Арда, похвали се кметът на родопското село Митко Шехов. Залата за прожекции и концерти в местното читалище е спасена от разрухата благодарение на доброволческа инициатива на хора от цялата страна и българи от Швейцария, Франция, САЩ, Холандия и др. Ремонтът е почти завършен, като залата е напълно преобразена с нов под, столове и изцяло нова мазилка. Спрени са и течовете от покрива, обясняват от кметството. Дарителската акция е по инициатива на Кристина Патева, привличайки и други млади хора, свързани фамилно с Малка Арда. Над 60 човека от България и чужбина са изпратили парични суми, около 20 души са предоставили строителни материали, а десетки са се включили с доброволен труд. След ремонта инициаторите планират да съживят културния календар в село Малка Арда и да развиват нови дейности в читалището, създавайки детски творчески работилници и сбирки на местните самодейци.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров