Може би няма град в България с толкова усложнен градски транспорт като Пловдив – няма общински превозвач по нито една линия, изцяло се разчита на частните превозвачи, които избираме с едни дълги сложни и обжалвани процедури с безброй условия към тях. Това заяви в интервю за Дарик новият зам.-кмет по транспорт в общината Савина Петкова.

По думите й, за да се промени това се иска първо политическа воля, изисква се и огромна сума пари, която към настоящия момент бюджетът на града не може да осигури. Само ако това се случи може създаденото вече де юре търговско общинско дружество „Екобус“, да излезе от кома и да заработи, категорична е Петкова.

Тя уточни, че европейско финансиране може да се използва само за закупуването на електроавтобуси, а за изграждането на депото, което трябва да отговаря на специални изисквания, трябва да се търсят средства от бюджета.  

Въвеждането на електронната система за таксуване е най-голямото предизвикателство, пред което в момента е изправен градският транспорт в Пловдив, счита още Савина Петкова. До края на месец април от администрацията трябва да започнат процедура по сертификация на системата, след като вече „Екобус“ отново има лиценз за превозвач.

Междувременно, продължават проверките на община Пловдив за продажбата на билети в градския транспорт, като нарушителите се санкционират.

Искра Койчева разговаря със Савина Петкова.