Докладната за уволнението на бившия шеф на полицията в Пловдив, Васил Костадинов, вероятно е създадена след самото отстраняване на директора. Защитникът му, адв. Иван Демерджиев, оспорва достоверността ѝ, твърдейки, че е изготвена постфактум, тъй като е липсвала в материалите по досъдебното производство. Докладната би следвало да предхожда заповедта на министъра. МВР се ангажира да представи доказателства за достоверността на докладната на следващото заседание на 8 април. Според запознати, системни администратори могат да внасят промени в докладните, и те предполагат, че точно това се е случило. Костадинов беше отстранен с мотив, че се е неглижирало разследването на убийството в Цалапица, но той твърди, че истинската причина са 14 лв., свързани с протокол за изплащане на допълнителни средства.

Нъшан Деркалестаниан е новият директор на ОП „Паркиране и репатриране“ в Пловдив. Той бе представен днес на екипа на общинското предприятие от заместник-кмета Ангел Славов. „Приоритет ще е засилване на ефективността на контрола в „Синята зона“, решаване на проблемите с паркирането в централната градска част и адаптация и разширение на системата за паркиране“, посочи новият директор на ОП „Паркиране и репартриране“. Нъшан Деркалестаниан е на 38 години и има административен опит в Областната управа, включително и като секретар на Областната транспортна комисия и на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Работил е и като главен инспектор в Пловдивския общински инспекторат.

Загубили се туристи издирваха миналата нощ край девинското село Ягодина, съобщават от Планинската спасителна служба. Спасители и доброволци са се включили в акцията, като са обходили планинските склонове на боринските села Буйново и Ягодина. Сигналът за бедстващите е получен в събота вечерта около 21:30 ч. Мъж и жена от София, които били отседнали в къща за гости в Гьоврен, са се запътили от близката забележителност „Орлово око“ в посока „Буйновско ждрело“, но се загубили. Двама от Спасителната служба в Пампорово се насочили към мястото заедно с доброволци, разказа за Дарик един от спасителите Петър Жисов.  За радост, в неделя сутринта към 07:30 часа, двамата софиянци били открити невредими в района на връх „Свети Илия“, над Ягодина на десния бряг на реката по течението.

Петима водачи в Пазарджишко са засечени под въздействието на алкохол или наркотици през уикенда, съобщават от полицията. Един от тях е катастрофирал в дърво край пътя между селата Црънча и Алеко Константиново, като в резултат на инцидента е пострадал неговият спътник, а колата се е запалила от удара и е изгоряла напълно. Водачът е бил пиян. Четирима други водачи също са арестувани заради положителни проби за алкохол или наркотици. Един от тях е бил осъждан преди за шофиране в нетрезво състояние. Най-висока концентрация на алкохол е отчетена при 32-годишен водач от Пещера - 3.07 промила.

Дарителска кампания за набиране на средства за по-бързото изграждане на по-голям терариум обяви Регионалният природонаучен музей в Пловдив. Желанието е нилският крокодил Хектор и очилатият кайман, които са част от живата експозиция на музея, да се чувстват комфортно в по-широко пространство. Това ще стане възможно чрез преустройство на функциониращата зала „Терариум“, в която са настанени част от животните. Вече има готов проект, който е на стойност 30 700 лв.  Към настоящия момент обаче музеят не разполага с нужните средства, поради което е необходима допълнителната финансова помощ на дарители. Нилският крокодил Хектор обитава Пловдивския природонаучен музей вече 12 години. За него ежедневно се полагат грижи от уредниците. Той е любимец на всички посетители и най-вече на децата. Банковата сметка на Регионален природонаучен музей – Пловдив, по която всеки, който желае, може да преведе средства, може да видите в пловдивската секция на сайта ни darik.bg.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров