Готови са резултатите от всички проби, взети от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив за лабораторен анализ, за установяване източника на стомашно неразположение при деца в село Розино през миналата седмица. Резултатите от изпитванията са отрицателни по микробиологични показатели и не доказват храната като източник на неразположението на децата. Инспекторите на ОДБХ-Пловдив се отзоваха на сигнал от родители и РЗИ за това, че след консумация на дюнер от временен обект за обществено хранене деца на различни възрасти са се оплакали от болки в стомаха и повръщане. Взети са проби от намерените в обекта храни и сосове, контактни кухненски повърхности, както и от единствения работник – готвач, който е и собственик на заведението. При проверката инспекторите са констатирали нарушение в предлагания асортимент, а именно приготвяне на място на дюнер, който не е упоменат в удостоверението за регистрация. Намерени са също питки за дюнер с изтекъл срок на годност. За несъответствията на собственика са съставени два акта. Обектът остава затворен.

====================================

8 акта и 58 предписания за еко нарушения е издала РИОСВ - Пловдив през септември. Това сочи отчетът на ведомството за миналия месец. „Напоителни системи“ и фирма-производител на оранжерийни зеленчуци в Първомай са отнесли глоби за непочистени замърсени участъци от напоителен канал край с. Поповица, както и за непредставяне на изискана справка за работата на съоръженията. Автобаза в Пловдив и оператори на цех за изработка на метални конструкции в с. Труд и цех за производство на аксесоари за тенти и сенници в с. Войнодиново също са актувани поради нарушения на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Акт е съставен и на железопътна компания поради липса на разрешителен документ за третиране на отпадъци. След проведен мониторинг на отпадъчните води и констатирани превишения на заложените в разрешителните емисионни ограничения, актове са съставени на производител на електроника в гр. Съединение и на консервно предприятие в с. Царацово. РИОСВ – Пловдив е наложила и санкция в размер на 5 500 лева на водноелектрическа централа в района на Калофер за неподдържано качество на водата в съответствие с притежаваното разрешително за заустване. 

=====================================

Сериозно почерпен мъж вдигна на крак полицията в Асеновград снощи. Около 22 ч. патрул на районното управление и линейка били насочени към сигнал, че човек лежи на пътното платно на ул. „Александър Стамболийски“ близо до денонощната аптека и болницата в града. Свидетели разказват, че той бил полегнал два часа по-рано пред самата аптека, където си допивал биричка след гости при свои близки. Установено било, че става дума за жител на село Браниполе, който е под силно въздействие на алкохол. При опит да бъде прегледан от медиците, мъжът започнал да буйства. В агресията си се нахвърлил с ритници върху паркирани наблизо автомобили, а при задържането оказал яростна съпротива на служителите на реда. С белезници извършителят е отведен за 24 часа в полицейския арест. Срещу него се води бързо производство.  

==================================

Служители на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Пазарджик подкрепиха протеста на колегите си от Националния статистически институт, който се провежда днес. Участниците в демонстрацията искат достойни възнаграждения и условия на труд. Директорката на пазарджишката статистика Кристина Захариева заяви, че служителите на НСИ заслужават заплащане, което справедливо отразява високата им професионална квалификация. Основното желание е да бъде увеличен бюджетът за издръжка на НСИ. Институтът има нужда от кадри – младите колеги не искат да работят тук, а по-опитните напускат заради ниските възнаграждения, допълни Захариева.

=======================================

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна нови 2 млн. 676 хил. лв. за реконструкция на водопровода на кв. Настан в Девин, информират от общинската администрация. Със средствата ще се финансира втората фаза на рехабилитацията на вътрешната водопроводна мрежа в квартала. Водоснабдителната инфраструктура там е с дължина почти 7,5 км. Първата фаза, която е в процес на изпълнение, струва над 2 млн. 790 хил. лв. Към настоящия момент строително-монтажните работи за първата част на проекта са завършени на 98%, като предстоят пробни изпитания на водопровода под налягане, а след това - асфалтиране на трасето. Община Девин е провела обществена поръчка, има избран изпълнител и сключен договор за изпълнение на строително-монтажните работи и дейностите за втората фаза могат да започнат веднга, без да има допълнително забавяне.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров