Заради ремонтите в Пловдив транспортните фирми искат лятното разписание да остане до зимата. Частните превозвачи, които оперират по линиите на градския транспорт в Пловдив, се оплакват, че не им достигат шофьори, а и разкопаните улици в града пречат на спазването на разписанието на рейсовете. От 1 юли до 14 септември в града се движат редуциран брой автобуси – 193. От 15-ти сепетмври градските линии трябва да се допълнят с още 35 рейса. От общината са категорични, че решението на Общинския съвет е задължително да се изпълни.  Утре в местната администрация ще се проведе среща с превозвачите. На нея ще бъде обсъдена готовността за преминаване към редовно разписание от началото на новата учебна година. Ще се коментира и възможността за промяна на транспортната схема по някои от най-натоварените улици, заради пътните ремонти. „Който не спазва договорите с общината, му се налагат глоби и не му се изплаща пълната субсидия“, категоричен е зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

=====================================

Областният председател на „Да, България“ в Пазарджик, Николай Янев, обяви с публикация във Фейсбук, че напуска партията. В нея той не посочва причината за решението си, но пред държавното радио казва, че причината е пълното разминаване с принципите и ангажиментите, които „Да, България“ и „Демократична България“ са поели към избирателите си. Пред „Дневник“ той уточни, че става дума за борбата с корупцията и съдебната реформа, които по думите му не се движели в положителна посока. Янев посочи като причина и начинът, по който е извършена номинацията за кандидат за кмет на града. В Пазарджик „Продължаваме промяната - Демократична България“ издигна настоящия депутат Петър Куленски. Янев добавя, че в партията вече има напрежение заради коалицията на ПП-ДБ и (не)коалицията с ГЕРБ. Янев вече е част от Движение „Развитие за Пазарджик“, което тази вечер от 18:00 ч. ще представи кандидата си за кмет Ангел Василев.

=========================

Глоба в размер на 500 лева ще трябва да заплати 62-годишен пловдивчанин за неприемливо поведение към полицейски служители. Административната санкция е наложена на мъжа от Пловдивския районен съд, за това че в събота сутринта, във видимо нетрезво състояние отправил обиди и заплахи към униформени в двора на Първо РУ. Извършителят е известен на полицията за системна употреба на алкохол и нарушения на обществения ред. Съставен му акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

20-годишен столичанин, пък е арестуван за 24 часа, след като буйствал пред дискотека в Пловдив. Минути след 3 ч. в неделя в Шесто РУ постъпил сигнал, че на паркинг пред нощен клуб на бул. „Санкт Петербург“ младеж счупил с ритник заден стоп на лек автомобил „БМВ“. Пристигналият полицейски екип установил извършителя и му щракнал белезниците. За умишленото увреждане на чуждото имущество срещу младежа е започнато досъдебно производство.

След усилено разследване криминалисти разкриха автор на взломни кражби от автомобили. Преди 10 дни в полицията постъпила информация за разбити странични стъкла на три паркирани в съседство коли на улица в квартал „Изгрев“ в Пловдив. Били демонтирани акумулаторите на колите, липсвали и два телевизора и автонавигация. В хода на издирвателните действия са събрани доказателства, че кражбите са дело на криминално проявен и осъждан 22-годишен пловдивчанин. Той е задържан, а от него са иззети отмъкнатите вещи. След доклад в Районна прокуратура – Пловдив, извършителят е привлечен като обвиняем и приведен за 72 часа в ареста.

======================

Художникът Петър Пиронков дари 40 платна на Община Смолян. Те вече са експонирани в Къщата музей "Кирил Маджаров", а на 16 септември, събота, там от 17.00 часа ще бъде открит Музей-галерия „Петър Пиронков“. Известният живописец е дарил на общината уникални монументални платна, с които се е представял по света. Творецът е категоричен, че тази колекция ще бъде ценна за обществеността, защото всеки ще се докосне до елитарното изкуство. 

Информации на Адриан Кулев и Петър Тодоров