Ново земетресение бе усетено в Пловдив в 15:15 ч. Според Европейския сеизмологичен център и Секция "Сеизмология" към БАН магнитудът му е бил 3,5 по Рихтер, като епицентърът се намира на 16 км югоизточно от Пловдив и на 4 км западно от Асеновград, с дълбочина 8,4 км. Трусът този път беше по-кратък от земетресението в сряда - за около 2 секунди, но отново стресна пловдивчани дори и в ниските етажи на сградите. На 7 юни земетресението беше с магнитуд 4,8.

=========================

Асоциацията на българските градове и региони връчи годишните си национални награди за 2023 г. Сред отличените за пореден път беше и Община Пловдив – тази година в категория „Спортна инфраструктура“. Годишните национални награди на Асоциацията бяха в 30 категории. С приз в категория „Заместник-кмет /голяма община/“ беше удостоен и Анести Тимчев. „Тези награди показват, че работим в правилната посока и Пловдив се развива“, заяви Тимчев при приемането на наградите.

===============================

Пловдив има много голяма нужда от нови детски градини и ясли. Тезата защитиха в поредния дебат на кампанията на Дарик „Най-добрият квартал за живеене“. Надеждите ни са с новата детска градина в "Тракия" да отвори врати през септември и така да решим проблема с недостига на места, които към момента са 50, заяви кметът на района Костадин Димитров. Район "Южен" в момента е най-големият по население в Пловдив и със сигурност има нужда от нови детски заведения, заяви от своя страна кметът Костадин Язов. Районът разполага с 19 яслени групи с капацитет от около 304 деца. Районът разполага с общо 10 детски градини, които са най-големите в Пловдив. След довършването новия корпус на ДГ "Зорница" се очаква да се реши проблема с недостига на места. В "Западен", както в останалата част на Пловдив, с училищата няма проблем, но с  детските градини има чувствителна липса на места, заяви кметът на района Димитър Колев. "Западен" разполага със 7 забавачки, но явно не са достатъчни при бурното строителство в района. Затова от кметството започват проектиране на нова детска градина за около 200 деца.

=========================================

Мъж, извършил два палежа за една нощ, е арестуван в Районното управление в Септември. Около 1 ч. в четвъртък в село Виноградец той запалил паркиран лек автомобил „Лексус“ и се опитал да подпали и едноетажна постройка. Незабавно към мястото била насочена дежурната смяна огнеборци. В хода на работата се установило, че и в двата случая се касае са умишлени палежи. Криминалистите установили, че те са дело на 32-годишен психично болен мъж от същото село. У него са открити и иззети предмети, имащи отношение към извършените престъпления.

===========================================

Седмица на изкуствата започва от утре в пловдивския район „Северен“. До 16 юни в три от любимите паркове на жителите на квартала - „Рибница“, „Моливчета“ и „Мизия“, малки и големи ще се потопят в магията на творчеството и забавлението. На 12-ти, 14-ти и 16-ти юни от 17:00 ч. родители и деца ще могат да се  включат в арт работилници с школа по рисуване „Драсканици“, при това напълно безплатно! А от 18:00 ч. за всички ще има танцови, музикални и театрални изпълнения на сцената в парк „Рибница“. Там ще се изявят талантите от Народно читалище „Проф. Кирил Дженев-2018“, танцьорите от Школата за народни танци „Луди Млади“, както и от Балетна школа „Фламинго“. От вокална школа „Melodious“ ще изпеят любимите си песни, а актьорите от театър „Елени“ ще зарадват малчуганите с интересно представление. За финал професионалистите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще покажат как се прави! Седмицата на изкуствата в Район „Северен“ се финансира по компонент „Гражданска активност“ към Община Пловдив.

=============================================

Първата копка за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите вече е направена. Изкопът от 1000 кубични метра е започнат, а работата по него е дарение за каузата от фирма член на Камарата на строителите в Смолян. Изграждането на Пилон „Рожен“ трябва да приключи до начaлото на месец юли. На внушителния постамент ще се развее националният флаг на България на надморска височина 1430 м. За да се довърши мащабния проект са нужни още 200 хиляди лева. Послания от 28-те области на България ще са гравирани в основата на монумента. Откриването на Пилон „Рожен“ ще е на 14-ти юли с мащабен спектакъл, шоу-заря и концерт на есрадната прима Лили Иванова. Ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров