Новият кмет на Пловдив Костадин Димитров прие властта от Здравко Димитров. Досегашният стопанин за кметството на пл. „Стефан Самболов“1 в града на тепетата пожела на наследника си да работи добре с Общинския съвет. “Твоите победи ще бъдат победи и на града!”, допълни Зико и подари на новия кмет икона на Св. Георги Победоносец. “Ако някой съм обидил, да ме извини”, допълни Здравко Димитров и благодари на екипа си. С водосвет от Митрополит Николай и “Многая лета” започна управлението на Костадин Димитров. Дядо Николай му пожела успех и освети кметския кабинет. „Време е за приемственост от единия кмет на другия, за да могат да бъдат завършени всички дела, започнати в града ни“, заяви при пиемането на местната власт Костадин Димитров. Екипа си той ще представи другата седмица.

Атанас Узунов, бивш изпълнителен директор на Локомотив-Пловдив и съветник няколко мандата, бе избран за председател на Общинския съвет на Пловдив. За Узунов, който е от ГЕРБ, гласуваха 32-ма съветници. Това е първото решение, което се взима с мнозинство. Вотът беше таен, като за другия кандидат за поста - Виолета Константинова от "Възраждане" гласуваха само 5-ма от съветниците. 12 отбелязаха "Не подкрепям никого". “Обещавам да бъда приятел с всички вас и да не ви деля. Надявам се да бъда обединител”, каза Атанас Узунов след като беше избран за председател на Общинския съвет. "Знам каква отговорност поемам с управлението на най-стария жив град в Европа. Няма да пестя сили да разкрия пълния му потенциал", заяви и новият кмет на Пловдив Костадин Димитров. След избора си на председател и положените клетви от кмета, районните кметове и общинските съветници, Узунов насрочи следващата сесия за 23 ноември и закри днешното тържествено заседание.

==========================

Ученици намериха и върнаха чанта с много пари от агросубсидии. Собственичката лично отиде в гимназията им, за да им благодари. Двамата единайсетокласници Васил Араланов и Димитър Тричков са от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик. Те ще бъдат наградени с грамота за доблестната постъпка. На 31 октомври вечерта намират чантата с парите на кръстовището между булевардите „Георги Бенковски“ и „Христо Ботев“. От торбата изпада и телефон. Момчетата без колебание звъннали на последния набран номер. Оказва се, че това е дъщерята на пострадалата. Расеяната жена е земеделски производител от близко село, която има сергия на градския пазар в центъра на Пазарджик. В чантата освен пари е имало и пликче с дебитна карта с листче с паролата към нея. В картата е имало също голяма сума от преведени пари от държавната субсидия.  Торбата е изпаднала от семейния бус на прибиране към дома същия ден. Вчера тя лично е отишла в училището, за да благодари на Васко и Димитър.

===============================

Мистичният свят на Египет ще представят тази вечер в Изследователски център-музей „Тракарт“ в Пловдив талантливият художник Борис Стоилов и основателят на египтологията в България проф. Сергей Игнатов. Проф. Игнатов е съставител, преводач и автор на книгата „Египетски приказки“. Творбата събира истории за фараони, сфинксове, мъдреци и говорещи животни. Посетителите ще чуят за сътворението на Света и омагьосания остров, за войната на боговете и съдбата на славни герои. Старинните текстове са разказани така, че са подходящи и за най-малките читатели. Какви са тайните на йероглифите и коя е била причината да се строят пирамидите? Отговорите - днес от 18:00 ч. в „Тракарт“ (ул. „Княз Александър I“ 25) в Пловдив.

======================

Заради автомобилно състезание ограничават движението по отсечките Смолян-Пампорово и Смолян-Стойките. Трафикът ще се пренасочи по обходен маршрут по направлението Смолян – Девин. Временната организация ще бъде въведена на 12 ноември, когато ще се проведе „Рали Спринт Пампорово 2023", информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Третото издание на атрактивната надпревара включва пет скоростни етапа с обща дължина от близо 45 състезателни километра по живописните планински пътища. Организаторите на състезанието са подготвили промени в маршрута, за да е по-интересен за участващите екипажи. В програмата е включен и нов супер специален етап, който ще се проведе на бул. „България“ в Смолян и обещава неповторимо зрелище за жителите и гостите на родопския град.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров