Серия нелепи инциденти сложи началото на седмицата в Пловдив. Служител на Държавната автомобилна инспекция в Пловдив свали номерата и отне книжката на работник в общинското предприятие "Паркиране и репатриране", защото вдигнал личния му автомобил заради неправилно спиране. Общината ще обжалва съставения акт, а в същото време ДАИ започна вътрешна проверка по случая, която трябва да установи има ли злоупотреба със служебно положение, съобщава БНТ. Скандалът избухнал, след като общинският репатриращ автомобил вдигнал неправилно паркирана пред ДАИ Пловдив кола. Констатираните нарушения от ДАИ са: липса на лиценз за извършване на обществен транспорт, липса на тахограф, на пътен лист и товарителница. Освен, че са свалени номерата на паяка, е взета и книжката на шофьора Димитър Стоянов, който е подписал съставения акт с възражения. Такива има и директорът на ОП „Паркиране и репатриране“. Заради това, че са с едно превозно средство по-малко и с шофьор с отнета книжка, общинското предприятие работи в намален обем.

Куриозна пътна каскада е отново с адрес Пловдив. Жена паркира автомобила си върху друга кола, спряла пред жилищен блок в квартал "Тракия". Става дума за близки паркинги на различни нива и така при грешно потегляне едната кола се е приземила върху другата. При инцидента, който станал тази сутрин, има само материални щети и няма данни за употреба на алкохол и наркотици. Няколко часа по-късно колата беше вдигната с репатрак. Жена, объркала педалите на спирачката с газта, при опит да паркира пред блока и така се качила с автомобила си върху друг, собственост на неин съсед. Друга шофьорка пък се е блъснала в дърво, отново в „Тракия“. Междувременно, потребители в социалните мрежи съобщиха, че в нива между Граф Игнатиево и Калояново автомобил се е обърнал по таван. Водачката се е опитала да избегне удар с животно, което е излязло изневиделица на пътното платно. И трите произшествия са отработени по административен ред.  

Хулигани и крадци залови полицията. В Марково джигит на пътя за малко да отнесе група играещи си деца. Невъзпитаният шофьор е задържан за груба хулиганска проява, след като на една от улиците в селото минал с несъобразена скорост с лекия си автомобил „Опел“. На отправена забележка от възрастен очевидец на случилото се, мъжът зад волана реагирал с обиди и закани, след което потеглил с колата на високи обороти и превъртане на гуми. Малко по-късно е арестуван.

Служителите на реда в Стамболийски задържаха 18-годишен младеж, причинил телесна повреда по хулигански подбуди на свой по-възрастен съсед. Двамата се спречкали на улица в града. Заради получените наранявания по лицето, на потърпевшия е оказана медицинска помощ. Нападналият го криминално проявен тийнейджър е отведен за едно денонощие в районното управление.

20-годишен хасковлия пък е задържан в момент на кражба от магазин в пловдивския квартал „Изгрев“. Било потърсено съдействие в полицията, след като младежът направил опит да излезе с неплатени 8 бутилки алкохол. Извършителят е с криминалистични регистрации и осъждан.

След активно разследване полицията разкри автор на три кражби на велосипеди в Пловдив. Сигналите са получени в края на март от собственици, които установили липсата на превозните си средства, паркирани на специално обособени стойки на различни адреси. Криминалистите влезли в дирите и заловили техен стар познайник, на 53 години. След доклад на събраните материали в Районна прокуратура – Пловдив, мъжът е привлечен като обвиняем и приведен в ареста за 72 часа. Срещу нарушителите на закона са образувани бързи производства.

Служители от Районното управление във Велинград и колегите им от полицейския участък в Ракитово задържаха мъж, умъртвил куче. Пастир на животни се оплакал, че неизвестен е прострелял едно от овчарските кучета във фермата и то е починало. Животното е отглеждано от 51-годишен мъж от Костандово, който е и собственик на стопанството. Трупът на кучето е транспортиран за аутопсия при ветеринар, който също потвърдил причината за смъртта. При проведеното разследване органите на реда установили, че автор на престъплението е 44-годишен ракитовец. От мъжа е иззет законно притежаван 9-милиметров боен пистолет „Глок“ , а той е задържан в ареста, като по-късно е освободен. По случая е образувано бързо производство под надзора на прокуратурата.

Нарушител на забраната за риболов на Гребния канал в Пловдив бе установен днес по обяд от служители на „Общинска охрана“. При наблюдение охранителите са се натъкнали на бракониер, който хвърля корда от моста. Незаконният рибар е заловен, а риболовните му принадлежности – иззети. Тъй като нарушителят не е имал документи за самоличност, е извикан патрул на „Общинска полиция“, който да се установи самоличността му. Освен глобата за липса на документи, на нарушителя е съставен и акт за административно нарушение, като предвидената в наредбата санкция е в размер от 300 до 3000 лева. Риболовът и къпането на Гребния канал са забранени, припомнят от ОП „Общинска охрана“.

Стартира изграждането на екопътеката, която ще преминава през редица природни забележителности в района на Чепеларе, Рожен и Пампорово. Жителите и туристите ще имат възможност да направят поход сред Родопа планина и да посетят интересни места по маршрута - Пещерната лаборатория в пещера Сбирковата, старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен и изворите на река Чепеларска. Изграждането на пътеката се финансира по програмата за развитие на туризма, като очакванията са да е готова в по голямата си част за летния туристически сезон.

Конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“ за деца от 7 до 12 години ще се проведе днес в пазарджишкото село Динката. Събитието е организирано от местното читалище „Пробуда-1914 г.“ , с подкрепата на Община Лесичово, а поводът е Международният ден на ромите - 8 април. С музика и добро настроение както и с много награди и аплодисменти ще протече събитието. В Стрелча също ще отбележат подобаващо ромския празник. Местните училища и детска градина са подготвили голям концерт, озаглавен „Слънцето свети еднакво за всички“. Програмата започва от 18:00 часа в читалището.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров