Мащабно производство на незаконни цигари е разкрито край Пазарджик след 6-месечно разследване. Става дума за напълно оборудвана със съвременни мощности фабрика в близкото село Гелеменово и два склада към нея - в село Калугерово и София. В дейността са участвали десетки хора, които се издирват. За момента е арестуван единствено отговорникът за склада в Калугерово - 44-годишен мъж. Това бе оповестено на брифинг от главен комисар Явор Серафимов, директор на ГДБОП. Продукцията е продавана не само на българския пазар, но и в редица страни по света - Англия, Белгия, Гърция. Разследващите са изчислили, че щети за държавната хазна са за около 8 милиона лева, а на бюджета на Европейския съюз - около 12 милиона. Смята се, че фабриката е произвеждала по 120-160 мастербокса на всеки 8 часа. Правени са цигари от известни марки. Фабриката е била от затворен тип и под повече от строга охрана и видеонаблюдение. Работниците в нея са държани затворени за около 2 месеца, като не са имали право да ползват средства за комуникация. В базата са заварени 10 легла. Смята се, че работниците са били с високи професионални умения, и вероятно не са български граждани.

==================================

С пълно единодушие общинските съветници на Пловдив приеха идеята за нов парк в квартал "Коматево". За обособяването на терен от над 33 000 кв. метра като зелена площ жителите на района настояват от години. За да се реализира предложението, внесено от кмета на район „Южен“ Атанас Кунчев, е нужно първо да се направи промяна в Подробния устройствен план. От ПП-ДБ поискаха на мястото да се построи и детска градина, за да бъде максимално защитен обществения интерес и имотът да не може да бъде продаден, като те ще внесат предложение за промяна на статута му - от частна в публична общинска собственост.

==================================

Удължават срокът за кандидатстване по втория етап на процедурата за саниране на жилищни сгради в Смолян. Срокът за подаване на заявления е 20 декември. Всички сдружения на собствениците следва да имат предвид, че след този срок е възможно документите им да не могат да бъдат обработени, уточняват от Община Смолян.

=============================

РЗИ - Смолян издаде 2 акта и 8 предписания заради отклонение в нормите на питейната вода в региона. 3 населени места в областта са с режим на водоподаването, a в 7 водата не става за пиене, тъй като не отговаря на нормите при микробиологичните показатели. Така в селата Оградна, Борие, Чуреково, Смилян, Проглед и Кушла, както и във високата зона на Чепеларе РЗИ е издала предписания за обеззаразяване водата.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева