Комисията за защита от дискриминация се самосезира след скандалния видеоклип, заснет в пловдивски търговски център, на който се вижда как вързано за каишка момче изпълнява команди като куче. Младежът е със специални образователни потребности и като лице в неравностойно положение е принуждавано да извършва такива действия, като по този начин е унижавано публично, казват от Комисията. От там ще образуват производство, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация, извършено от тримата участници в клипа. В скандалните кадри главни действащи герои, освен момчето, са  нашумелите инфлуенсъри Чеченеца, Емили и Тошо Куката. Вчера те бяха арестувани и разпитани, а разследване започна и прокуратурата в Пловдив. Вълна от съпричастност към момчето се надигна в социалните мрежи. Семейството вече има адвокат, публикувана е и банкова сметка в тяхна помощ.

================================

С почти пълно мнозинство Общинският съвет на Пловдив гласува временния бюджет на града, до приемането на държавния бюджет. Сумата е с 20% повече от миналогодишната финансова рамка. С малко над 630 млн. лв. се очаква да разполага Пловдив през 2023-та.

===================================

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков връща като незаконосъобразно последното решение на Общинския съвет, отнасящо се до Соларния парк. То бе гласувано на сесията на градските старейшини на 24 март. С решението бе одобрен доклад за получена оферта за изпълнение на дейностите, свързани с изграждане на централа за производство на електрическа енергия от фотоволтаични преобразуватели. Величков посочва редица слабости на това решение. От представените документи е установено, че тази точка и материалите по нея не са разгледани от постоянните комисии. Не е налична и подробна финансова обосновка за заявената от вносителя на офертата сума. От самото решение не става ясно при сключване на договор какъв ще е източникът на финансиране. Решението следва да се преразгледа в 14-дневен срок, се казва още в заповедта на областния управител.

========================================

Маркират дървета с QR кодове край родопското село Михалково. Сканирайки кода със смартфон, всеки може да научи интересна информация за вида на дърветата. Инициативата на Държавно горско стопанство - Михалково е наречена „Опознай гората до теб!“ и се реализира по повод Седмицата на гората. Табелите са поставени по трасето „Централен античен трансродопски път” в участъка, преминаващ през местностите „Мерагидик” – връх „Голям Персенк” и „Бяла вода”. На дървета, намиращи се на площадката, от която се открива красив изглед към язовир „Въча”, освен за растителните видове, е поставена и информационна табела с кратка характеристика за Горското стопанство в Михалково, както и снимки с гледки от знакови места в района през четирите сезона на годината.

=============================

Работник пострада при трудова злополука в смолянското село Смилян, информират от полицията. В дървообработващ цех, при работа на гатер, пада 5-метрово дърво и удря десния крак на 20-годишен работник. Пострадалият е с фрактура на подбедрицата, без опасност за живота. Местопроизшествието е посетено от дежурна полицейска оперативна група. За случая е уведомена Областната инспекция по труда. Образувано е досъдебно производство.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев