Мъж нападна кондукторка във влака Пловдив-София тази сутрин. Нападателят е бил без билет и влязъл в спор със служителката на БДЖ. Двамата са си разменили обидни думи, след което мъжът ударил жената. Агресията се е случила в района на гара Стамболийски. След като служителката е установила липсата на превозен документ, е направила забележка на мъжа, което е предизвикало избухването му. След това е слязъл на гарата в Пазарджик. От БДЖ ще направят проверка, за да установят обстоятелствата по случая.

====================================

Четири сгради на кметства в община Баните са одобрени за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост, информира кметът Павлин Белчев. В селата Дрянка, Малка Арда, Давидково и Загражден в сградите на кметствата ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност като средствата са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

=====================================

Коледен базар събира средства за подаръци на деца от социални домове. Ученици от Спортното училище в Пазарджик отново се обединиха в името на добрата кауза. И тази година тя е под надслов „Заедно можем повече“. Всеки ден една училищна паралелка организира изложба с коледни сувенири, картички и лакомства, изработени от самите тях и техните майки. Благотворителният базар в Спортното училище ще продължи до 15 декември. Със събраните средства ще бъдат купени подаръци за децата, настанени в Домовете в Лесичово и Брацигово. Те са писали писма до Дядо Коледа с желания за топки, спортни екипи, маратонки, гривнички и кукли. От ръководствата на домовете са споделили и нуждата си от бяла техника и спортни уреди, от детско и спално бельо.

По покана на областния управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев ученици от ОУ „Стоян Михайловски“ ще запалят днес светлините на коледната елха в Областната администрация. Те са подготвили специална фолклорна програма под ръководството на известния изпълнител Здравко Мандадижев, който е учител по музика в училището. Директорката Тинка Балабанова сподели, че школото пази българските традиции и се опитва да предаде на своите възпитаници любов и знание за българския фолклор.

Довечера от 17.30 ч., на площад „Атанас Кръстев“ (Лапидариума) за 11-та поредна година, ще бъдат запалени светлините на коледното дърво, с което се дава началото на традиционните събития и концерти в Стария Пловдив. В церемонията са поканени да участват представители на различните етноси. По този начин, за поредна година екипът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ събира своите приятели, жители и гостите на града, за да сподели с тях празника „Светлина и надежда в Стария град“. Желаещите могат да донесат играчки или украса, която лично да поставят на дървото. Целият месец декември е наситен със събития и инициативи, а входът за тях е безплатен.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров