С началото на летните жеги в Пловдив започнаха масови проверки на автобусите в градския транспорт за неработещи климатици. Това съобщи директорът на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов. На телефона за нередности от няколко дни валят множество сигнали от граждани, заяви Стоилов и допълни, че при проверки в края на април, неработещите климатици в рейсовете са били над 50, а само тази неделя са установени 19 автобуса без климатизация. Георги Стоилов е категоричен, че на превозвачите ще бъдат наложени глоби, а ако не се отстранят неизправностите в климатиците, може да се стигне и до прекратяване на договори.

РИОСВ - Пловдив спря изкопни дейности на Младежкия хълм в града. Проверката на екоинспекцията заедно с район „Централен“ е след получен сигнал за копаене на земни маси и извозването им в района на природната забележителност. Експертите се отзовават на мястото и така предотвратяват нанасяне на по-сериозни увреждания на защитената територия. Изкопана е смесена земна и скална маса с приблизителни размери около 18 кв. метра. Премахната е и храстова и дървесна растителност. Идентифициран е управителят на фирмата, възложил извършването на непозволените дейности в защитената зона. Предстои предприемането на административно-наказателни действия.

Високотехнологичен мозъчносъдов център отвори врати в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Той е оборудван с модерна апаратура и ще предлага лечение на всички мозъчносъдови заболявания, с акцент върху исхемичните инсулти. Болницата разполага с мултидисциплинарен екип и необходимата апаратура за прилагането на най-модерните терапии. УМБАЛ “Свети Георги” придоби наскоро и най-високия сертификат за диагноза и лечение на исхемичен инсулт. Центърът е резултат на колаборацията с Медицински университет - София и усилията на колектива на Клиниката по нервни болести. Той е готов да предостави денонощна спешна диагноза и лечение на пациентите с остър мозъчносъдов инцидент. "Стремежът към съвършенство и подкрепата на всички колеги са от ключово значение за успеха на новия медицински център", каза при откриването му изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов.

Обмислят три варианта за почистване на боите от Младежкия дом в Пазарджик. Стъпките, които са предприети за почистване фасадата на сградата от многоцветните графити, с които бе изпъстрена преди 2 години, бяха подложени на обществено обсъждане днес. В дискусиите се включиха граждани и много местни архитекти. Експертите представиха възможностите за почистване по механичен и химичен път. Химичният е най-скъп, действа добре при мрамора, но резултатът не е добър при почистването на варовика заради порите на материала. Механичният вариант - с пясъкоструйка, е най-бърз и достъпен. Недостатъците му са, че се отнема от материала, отварят се нови пори и също се рискува част от плочките да се счупят под натиска на силната струя. Третият вариант - цялостна подмяна на фасадата с мрамор и варовик, най-близък до вложения. Недостатъците са, че така ще се наруши автентичността на сградата. Планирани са нови проби на терен, след което от Община Пазарджик ще оповестят резултатите, преди да се вземе крайното решение и да се премине към изпълнение.

По идея на кмета на Смолян Николай Мелемов, общината подарява на всички деца от подготвителните групи в детските градини безплатна прожекция на анимационния филм „Книгата на Лила“. Той ще се прожектира в кино „Арена“ от днес до четвъртък. „Книгата на Лила“ е колумбийско-уругвайска анимация на режисьора Марсела Ринкон Гонсалес по неин сценарий, а продуцент е сестра ѝ Марица Ринкон Гонсалес. Той проследява приключението на младото момиче Лила, герой в детска книжка. Пъстрият и красив приказен живот на Лила внезапно се преобръща, когато тя изпада от страниците на своя хартиен свят. Тя открива, че единственият човек, който може да я спаси, е Рамон, собственикът на книгата, който не я е чел от много години. В това приключение през магически светове децата ще изследват и открият истинската стойност на приятелството и силата на фантазията.

Ежегодният футболен турнир за „Купата на Кмета“ се проведе в пловдивския район „Източен“. Поредното му издание мина под надслов „Да победим агресията със спорт“. Участваха 10 отбора и над 120 деца от две възрастови групи - 5-7 клас и 8-12 клас. Шампиони станаха отборът на ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ за юноши старша и отборът на ОУ „Васил Левски“ за юноши младша възраст. Победителите бяха наградени от заместник-кмета по „Спорт и младежки дейности“ в Община Пловдив Николай Бухалов и кмета на район „Източен“ Емил Русинов. Всички участници си тръгнаха с приятни емоции и амбиции за усъвършенстване в спорта.

Информации на Aдриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров