„Уволнението ми е изненада за мен“. Това заяви пред Дарик единият от зам.-кметовете на Община Родопи Борислав Инчев по повод внезапното му освобождаване от длъжност. Трудовият му договор е прекратен днес със заповед на кмета на общината Павел Михайлов. Преди да поеме длъжността Инчев беше два мандата кмет на район „Южен“ в Пловдив от квотата на ВМРО.

=================================

Хванаха пиян шофьор на автобус, който се готвил да кара първокласници от Смолян на екскурзия, съобщават от полицията. Проверката е извършена тази сутрин пред ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в родопския град. Водачът – 49-годишен смолянчанин, е дал положителна проба за алкохол с концентрация 0,66 промила. Съставен му е акт за административно нарушение и е издадена заповед за отнемане на свидетелството му за управление на МПС. Екскурзията на децата е отменена, тъй като е установено, че автобусът е технически неизправен, уточняват от полицията в Смолян.

Надрусана пловдивчанка нападна шофьор на градския транспорт. Сигнал за инцидента е подаден на тел. 112 от пътници в рейса, последвала е и незабавна намеса на полицаите. 38-годишната жена била във видимо неадекватно състояние и още с качването си в автобуса започнала да обижда шофьора, а по време на движение го нападнала и физически. Установена е самоличността ѝ, оказало се, че тя е известна на полицията именно за престъпления с наркотични вещества. Срещу жената е образувано досъдебно производство за хулиганство.

Пенсионерка даде всичките си спестявания на телефонен измамник. Мъж я излъгал, че дъщеря ѝ е убила с колата си човек в чужбина. 88-годишната жена от село Варвара се хванала на думите му, че той е адвокат на нейната дъщеря​ след пътен инцидент във Великобритания. Поискал 10 000 паунда, за да „се оправи тежкото положение“. Притеснената старица събрала всичките си пари и предала на непознат мъж 6000 лева. ​Разследващите установили, че 52-годишен жител на град Септември​ е взел парите и е посредник ​в телефонната измама. Той е задържан, образувано е досъдебно производство. Апелът на полицията към гражданите е да не дават пари и ценности на непознати, а първо да се обадят на близките си или на телефон 112.

==================================

Под надслов „Да празнуваме заедно” започнаха тази сутрин тържествата в пловдивския район „Тракия” за Международния ден на детето. Публиката аплодираше силно изявите на възпитаниците от детска градина „Кремена”. Талантливите момиченца и момченца пяха, танцуваха и рецитираха на сцената на Парк 2019, а кметът на „Тракия” Костадин Димитров отправи поздрав към всички присъстващи деца. „Вие сте нашите смисъл, надежда и бъдеще. Бъдете безгрижни, усмихнати и се забавлявайте”, пожела на децата Костадин Димитров. Ученици от училище „Свети Седмочисленици” представиха на сцената пиеса по мотиви от книгите на писателката Пепа Павлова от нейната „Офлайн поредица за деца”. Имаше викторина с въпроси, награди и весело настроение. Събитията за Деня на детето в „Тракия” продължават тази вечер от 19.00 ч. отново в Парк 2019, когато актьорите от Държавен куклен театър – Пловдив ще зарадват малчуганите с представлението „Косе Босе".

По случай 1 юни - Международният ден на детето, празникът на децата в парк „Каменица“, който беше организиран от кмета на пловдивския район „Източен“ Иван Стоянов, протече вълнуващо, шарено и много весело! Учениците от училищата „Симон Боливар“, „Пенчо Славейков“ и „Васил Левски“ украсиха сцената и парка с песни, танци и слънчева енергия! Със самостоятелни изпълнения се изявиха две млади дами от музикално студио „Синтез“ – Деница Ликова и Ивелина Томова. Празникът  продължи с малките възпитаници на детските градини „Детелина“, „Наталия“, „Биляна“ и „Щастливо детство“, които бяха подготвили оригинални танци, вдъхновени от цял свят. Специален гост беше Елизабет Армен – носителка на множество музикални награди и бъдеща първокласничка в НУМТИ „Добрин Петков“. А истинският фурор на сцената предизвикаха възпитаниците на Специализираното училище за деца с увреден слух „Проф. Стоян Белинов“, които представиха талантът си чрез изкуството на пантомимата. Празникът приключи с щур купон, балони и много УСМИВКИ :)

Символично послещане с хляб и сол организираха във Велинград на Родопската теснолинейка, която днес по повод Деня на детето е теглена от атракционен парен локомотив. Специалното пътуване, организирано от БДЖ, отново стана повод за истински празник. Лъчезарна дама от танцов клуб „Надежда” посрещна пристигащите на гара Велинград с питка и шарена сол. Танцьорите от клуба, облечени в красиви носии, поведоха кръшни народни хора, на които се хванаха и част от пасажерите. БДЖ планират още едно атракционно пътуване с парен локомотив по маршрута на теснолинейката на 4 юни, неделя. Малкото влакче ще потегли от гара Септември в 09:15 ч. и ще пристигне във Велинград в 12:00 ч.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев