100 млн. евро са предвидени за изграждането на 100 иновационни долини в Европа, сред които и Пловдив. В иновационната долина край града на тепетата компаниите ще развиват технологии в областта на биоикономиката и храните. Това съобщи в Пловдив българският еврокомисар Илиана Иванова. Средствата ще бъдат разпределени на конкурентен принцип на база идеи и проекти, като програмата "Хоризонт Европа" е насочена към държавите от Централна и Източна Европа. В България се отделят по-малко от 1% от БВП за иновации, стана още ясно по време на форума за иновации. Регионалните иновационни долини  ще могат да кандидатстват и за допълнително финансиране по други европейски програми и структурни фондове, както и за национално и местно съфинансиране. Европейската комисия работи и за опростяване на процедурите, така че те да бъдат по-достъпни за иноваторите. 

========================================

Нова фишинг атака цели да разкрие личните банкови сметки на интернет потребители в България, разбра Дарик. Измамата е свързана и със сайтове за онлайн обяви за продажби на вещи втора употреба, като се прави мнима връзка за плащане чрез интернет платформи на големи куриерски фирми у нас. Подставени лица следят нови публикации на различни потребители в социалните мрежи. Свързват се с тях чрез лично съобщение и ги уверяват, че купуват предлаганата стока и плащат веднага чрез платформата на самата куриерска фирма.  Изпращат фалшива хипервръзка, уж за потвърждение на плащането и подканват продавача да предостави данни на банковата си карта и сметка за превод като краен получател. Категорично потвърждаваме, че това е фишинг атака и трябва да се разследва кой стои зад тези измами, потвърди пред Дарик Ивелина Петкова, началник на отдел "Сигурност" в една от големите куриерски фирми в страната. Най-често срещаната форма на фишинг измамите е именно чрез използване на фалшиви хипервръзки, затова експертите съветват потребителите да не кликат върху подозрителни линкове. Измамите се увеличават покрай черния петък, когато търговците рекламират големи отстъпки в цените на стоките си.

==========================================

С 22 гласа „ЗА“, двама  „ПРОТИВ“ и четирима „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ общинският съвет  прие бюджета на община „Родопи“ за 2023 година. Финансовата рамка е 55 776 514 лева. От тях приходите от делегираните от държавата дейности са в размер на 21 133 337 лева. Данъчните приходи са в размер на 9 215 100 лева, а неданъчните 9 486 547 лева. Капиталовата програма за 2023 година е в размер на 20 086 995 лева и включва дейности, част от които вече са реализирани. Финансовата рамка се прие почти в края на годината, заради липса на кворум и отказ на предишния местен парламент да подкрепи документа.

========================================

Вие сте един отбор, а кметът Костадин Димитров е вашият капитан. Както и в спорта, големите успехи могат да бъдат постигнати само, когато сте единни и си помагате“. С тези думи легендата на българския футбол Христо Стоичков се обърна към представители на всички политически групи в Общинския съвет на Пловдив и към екипа на кмета Костадин Димитров дни след встъпването му в длъжност. В заседателната зала на площад „Стефан Стамболов“  1 носителят на Златната топка отбеляза, че още като кмет на район „Тракия“ Костадин Димитров е спечелил уважението на гражданите и му пожела още много успехи начело на Община Пловдив.

================================

Младият адвокат Петър Куленски вече официално е кмет на Пазарджик. По-рано днес той встъпи в длъжност на първата за новия мандат тържествена сесия. Заедно с него положиха клетва 41 общински съветници и кметовете на 31 села в общината. „Аз ще бъда кмет на всички. Няма да деля гражданите, а вратата ми ще бъде широко отворена за всеки. Пред нас има проблеми за решаване - криза с чистотата, разбити улици и тротоари, проблеми с паркоместата, осветление на улици и т.н. Но ще трябва да разберем и как е харчен публичният ресурс на общината през годините“ - каза новият градоначалник и призова да няма конфронтации, а съзидание. Заседанието бе под председателството на Хари Хараламбиев, който с достолепните си 81 години е най-възрастният съветник в новия градски парламент. 

==============================

Областна администрация Смолян организира Коледен базар, който ще се проведе от 11 до 15 декември. В базара ще участват земеделски стопани, преработватели на земеделска продукция и занаятчии от региона. Гостите и посетителите ще могат да си закупят от предлаганите продукти. Ще бъде поставена кутия за благотворителни каузи за деца и младежи, за да се зарадват и подпомогнат тези, които се нуждаят най-много.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров