Областният управител инж. Илия Зюмбилев върна днес за ново разглеждане решението на Общинския съвет в Пловдив, с което на последната сесия бяха увеличени заплатите на 51 старейшини в местния парламент. Те си определиха максимален месечен доход до 3080 лева, а на председателя на Общинския съвет Атанас Узунов гласуваха 4400 лева, които трябваше да влязат в сила от 1 март. Според Правилника за работа редовите съветници имат право да получават до 80% от основното възнаграждение на кмета Костадин Димитров. Полагат им се и пари за представителни разходи - гориво, телефони, офиси, литература. Инж. Зюмбилев е преценил, че решението за високите заплати е незаконосъобразно, тъй като противоречи на Административнопроцесуалния кодекс. “Това са абсурдно високи възнаграждения - на месец имат по две сесии. Не е правилно да получават колкото две средни работни заплати за страната по отношение на гражданите, с чиито данъци се издържат местните органи за самоуправление”, коментира пред Марица инж. Зюмбилев. Решението преди 10 дни бе взето с огромно мнозинство при само двама въздържали се. Заплатите в администрацията и тази година се увеличават с 10%. Така, кметът на Пловдив Костадин Димитров ще получава 5500 лева.

До 30 април Община Пловдив ще събира предложения от архитекти, дизайнери и артисти, които имат идея в какво да се превърне бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ в центъра на Пловдив. „Търсим предложения с респект към миналото на тази сграда“, заяви днес кметът на града Костадин Димитров. За целта от 15 март сградата ще бъде отворена за посещения, тъй като в момента тя стои неизползваема. Изискването е да се приложат най-добрите световни практики. Освен за нейната функционалност, ще се приемат идеи и за интериора. Обектът разполага със 140 стаи и банков трезор. Според заместник-кмета Пламен Панов, ще е подходящо идеите за трансформация да са свързани с културния живот на града. Всички предложения за вдъхване на нов живот на 115-годишната сграда ще бъдат оповестени пред пловдивчани. Екипите, работили по първите 3 проекта, класирани от комисията, ще получат по 3000 лева.

Политическа партия “Продължаваме промяната” учреди общинска структура в Доспат, който се слави като един от бастионите на ГЕРБ в региона, информират от партийната централа. “С гордост обявяваме, че официално учредихме новата си структура в Доспат - „Промени Доспат“”, се казва в съобщението. С пълно мнозинство за председател на структурата е избран Цанко Карталов. Гости на учредяването бяха народните представители Михал Камбарев и Венко Сабрутев, както и Цветомира Вакева, областен координатор на “Продължаваме Промяната” за област Смолян.

С 3000 балкански пъстърви зарибиха река Арда. То е извършено от Териториалното звено към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Зарибителният материал е бил доставен от пъстървово стопанство в село Триград. От ИАРА призовават любителите риболовци да бъдат отговорни при практикуване на своето хоби и да подават своевременно сигнали при забелязани нарушения.

Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров