В Пловдив започна плащането на данък сгради и такса смет. От общината съобщиха, че гражданите вече могат да заплащат задълженията си и върху превозните средства, патентен данък, данък върху таксиметров превоз на пътници и туристически данък за 2024 г. Сроковете за плащане са до 1 юли и 31 октомври, а до 31 март трябва да се плати и годишната такса за притежание на куче.

Днес се навършват 145 години от рождението на земеделския водач Александър Стамболийски. На тази дата всяка година неговите последователи почитат делото на големия политик и държавник. В Пловдив земеделци се събраха пред паметника на Александър Стамболийски, който се намира на едноименния булевард в район „Южен“. Признателните хора поднесоха венци и цветя пред паметника на Стамболийски. В словото си кметът на Община Марица от ПП „Обединени земеделци“ Димитър Иванов акцентира на управлението на Стамболийски, когато поема държавата след три войни и извежда България от тежката национална катастрофа. Областният управител и бивш председател на БЗНС доц. Илия Зюмбилев от своя страна подчерта, че земеделците трябва да бъдат част от управлението на държавата. Той допълни, че земеделските идеи и реформи са показали, че са за доброто на хората. Събитието уважи и председателят на ПП "Земеделски народен съюз" Румен Йончев. Той посочи, че „земеделските формации са като листата на детелината, но всички са обединени от идеите на Александър Стамболийски и на земеделците преди нас".

По случай първи март, децата от ДГ „Чучулига” посетиха един от диализните центрове в Пловдив. Посещението донесе много радост и светлина на екипа  и пациентите, които всекидневно посещават центъра. Малките Пижо и Пенда в лицето на Кристиян Найденов и Дария Сариева от III „А” група с учители Пламена Цекова и Нели Христоскова закичиха хората с ръчно изработени мартенички и подариха тематични картички с пожелания за здраве и късмет през цялата година.

На 1-ви март децата от творческите ателиета на пловдивските читалища, заедно с Баба Марта, донесоха весело и празнично настроение в Община Пловдив. Облечени с народни носии, те закичиха със собственоръчно изработени красиви мартеници заместник-кмета по транспорт Савина Петкова и общинските служители. Савина Петкова върна жеста на децата, като им завърза мартеници и им подари вкусни лакомства.

Емблематичният фонтан с пеликаните на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив отново работи. Днес той беше пуснат след като в навечерието на Баба Марта служители на ОП „Градини и паркове“ го почистиха. Тази година времето позволява фонтанът да бъде пуснат в експлоатация по-рано и отново радва пловдивчани и гостите на града.

Французин се размина само с парична санкция в размер на 400 лв., след поредното си провокативно държание на главната в Смолян. Последната проява на 74-годишния мъж е била в пешеходната зона в родопския град, където разхвърлял изложени сувенири и земервял с тях продавачката. Пристигналият на мястото екип на полицията, установил, че мъжът е под явно въздействие на алкохол. Според очевидци, той отказал да се подчини на полицаите. Започнал да вика и ударил един от полицаите с китара и с ръка, след което е бил задържан. С решение на Районен съд -Смолян за проявата му на дребно хулиганство му е наложена глоба. През лятото, същият французин отново буйствл на главната в Смолян, а в селото в което е отседнал, жена бе качила клип в социалните мрежи, как нахъсва кучето си срещу нея. 

Информации на Адриан Кулев и Петър Тодоров