Едно от всеки пет деца у нас живее само с единия си родител, 50 000 майки и бащи страдат от родителско отчуждение, 74% от тях са самотни майка, а останалите - самотни бащи. Това коментира в предаването „Кой Говори“ основателят на Фондация „За споделено родителство“ Слави Несторов. 

„Родителското отчуждение е жесток проблем  на обществото. 65% от двойките се разделят първите пет години, 80% от тях влизат в тежки родителски войни и над 100 000 деца страдат от това да не мога да прекарват пълноценно време с един от двамата си родителите, обикновено това е бащата.

При родителското отчуждение, когато единият родител целенасочено и преднамерено променя психиката и емоционалното състояние на детето, да не прекарва време с другия родител, детето се превръща в жертва на родителската война. А в родителската война няма печеливши, но най-жестоко страда детето и неговото крехко психическо здраве“, коментира Несторов. 

Споделеното родителство означава, че детето трябва да прекарва минимум 30% от времето си с един от двамата родители, посочи Несторов, уточнявайки, че такава е констатацията на психолози и психиатри. 

„Това е необходимо минимум за изграждане на здрава емоционална връзка между двамата родители и получаване на енергия и любов и от двамата родители“, допълни още основателят на Фондация „За споделено родителство“.

По думите му проблемът е, че в над 70% от случаите т.нар. привременни мерки за споделено родителство, включващи режим на виждания, не се спазват. 

„Тези привременни мерки не се изпълняват. Няма контрол и институциите не вършат необходимото“, категоричен е Несторов. 

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.