В последните години темата за домашното насилие предизвика не само широк медиен отзвук, но и обществен, което провокира реакции за влиянието на насилието върху психиката на детето. Това коментира в предаването на Дарик радио „Без претенции” психологът Димитър Цветков.

„Жертвите формират дълбинни нагласи, че страданието е поносимо, че то е част от пейзажа за семейно добруване и за спокойствието на децата. Много по-трудно за тях ще е да  реагират здраво и да кажат, че има проблем и да потърсят подкрепа и решение”, коментира специалистът. 

Във връзка със случая, при който мъж преби жена си в Бобов дол, а сцената бе заснета от дъщеря им, Цветков коментира, че реакцията на детето представлява апел. 

"Децата имат здраво личностно ядро и когато детето стане свидетел на едно нездраво поведение на взаимоотношенията у дома, то усеща, че нещо не е добре и затова трябва да апелира по някакъв начин, за да се разреши проблемът", обясни психологът.

По думите му за едно дете на 12 години, това е начинът и инстинктът да помогне - като си хване телефона. Негативите на този нов вид апел обаче могат да предизвикат насочването на медийния фокус върху проблема, който може да  предизвика нездрав интерес и да натовари ситуацията с допълнителен негативизъм, каза Цветков и допълни, че детето "може да избере да седи безучастно, да пожелае да подражава на насилника или в рамките на собствените си способности да се намеси"

На въпрос за различните форми и прояви на домашното насилие, кризисният психолог обясни, че характерът на средата на детето е изключително важна, но "домашното насилие се артикулира по един същи начин, както в гетото, така и в луксозния комплекс с позлатени кранчета"

Вижте повече от прикаченото видео.