При слаба избирателна активност протича референдума в село Белащица. Едва 14% от имащите право на глас малко над 1700 души са упражнили вота си до 17 часа, става ясно от данните на ОИК Родопи.

За да е валиден референдумът, той трябва да е подкрепен от 40% от местните жители, а да се признаят резултатите от него – от 50% плюс 1 от хората.

Три са избирателни секции, ситуирани в местното училище, в които населението на Белащица гласува днес.

Въпросът, на който  трябва да отговорят местните е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

До тук се стигна след като референдумът беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май, 2022 г.  Подписката за допитването беше подкрепена от 490 жители с постоянен адрес в селото.

Мотивите за присъединяването към Пловдив са осигуряване на градски транспорт до селото, използването на социалните услуги на втория град по големина, на ресурсите от хора и техника на общинските предприятия на Пловдив за поддръжка на чистотата, парковете и обществените територии в селото, включване на културните събития на Белащица в културния календар и рекламните материали на Пловдив, откриване в селото на кабинети по специалности, като филиал към общинските ДКЦ-та на града на тепетата, подобряване на инфраструктурата в населеното място и окончателното спиране на работата на кариерите над селото.

Изборният ден в Белащица продължава до 20 часа.