Кафето и какаото, две от най-обичаните напитки и сладки изкушения по света, се изправят пред сериозни предизвикателства. Според последните анализи, цените на кафето достигат най-високо ниво от последните 45 години, докато какаото също се сблъсква със сериозно увеличение на разходите.

Причини за ръста на цените

Високите температури и сухите периоди във Виетнам, най-големият производител на кафе, са основна причина за увеличението на разходите за отглеждане и обработка на кафето. Тези усложнения принуждават производителите да повишат цените на крайния продукт, за да компенсират загубите.

Ситуацията при какаото е подобна, с невиждан ръст в цената, причинен от климатичните промени и заболяванията в какаовите насаждения в африканските държави Кот д'Ивоар и Гана, които съставляват над 60% от световното производство.

Влияние върху потребителите

България, въпреки че не е лидер по консумация на кафе, е сред топ потребителите на шоколад в Източна Европа. Последвайки този глобален тренд, ръстът на цените на какаото и шоколада може да повлияе на бюджетите на домакинствата у нас, които обичат да се наслаждават на сладки изкушения.

Перспективи за бъдещето

С повишаването на цените на кафето и какаото, потребителите трябва да се подготвят за възможно увеличение на разходите за любимите им напитки и десерти. Въпреки това, надеждата е, че иновации в земеделието и устойчиви практики ще помогнат да се намалят въздействията на климатичните промени върху производството.

Глобалните ценови трендове поставят пред потребителите нови предизвикателства, но и отварят възможности за иновации и устойчиви практики в секторите на земеделието и хранителната промишленост.

Автор: Теодора Трайкова