Всеки от нас от време на време преживява стрес. Но в някои случаи това може да навреди на здравето, пише чешкият iDnes. Авторите обясняват как да се отървете от стреса и да се защитите от него.

Когато става дума за стрес, повечето хора си представят трудна ситуация в работата или в семейството, но това е много по-широко понятие.

Психолог пред Дарик: Българинът е изградил механизъм да търпи и да живее в дискомфорт

Съществуват много фактори на стрес - както психически, така и физически. Някои от тях често не осъзнаваме, дори когато водят до влошаване на здравето. Съществува и общоприетото схващане, че стресът е нещо "въображаемо", което не може да бъде измерено. Това е грешка: можете да определите нивото на хормоните на стреса в кръвта си, което отговаря точно на степента на стрес (независимо дали го осъзнавате, или не).

Основните хормони на стреса са адреналинът и кортизолът, които в зависимост от мозъчните импулси се произвеждат от надбъбречните жлези и оттам попадат в кръвта. Тяхната задача е да помагат на тялото в трудна ситуация, когато трябва да реагирате на заплаха. Поради това те повишават нивата на кръвната захар, така че тялото да има повече енергия, както и сърдечната честота и кръвното налягане, така че да се подобри кръвоснабдяването и насищането с кислород и хранителни вещества. Те влияят и на други физиологични процеси.

Особен поглед към масовата психоза във времена на криза

Сериозни ефекти

Ако това се случва за кратко и рядко, всичко е наред. Но ако хормоните на стреса се отделят в кръвта почти постоянно, това е много вредно за здравето.

Резултатът е хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания, астма и други алергични реакции, както и автоимунни заболявания. Това води и до отслабване на имунната система, което увеличава склонността към инфекции и възпаления, както и към туморни заболявания.

Хроничният стрес води и до храносмилателни проблеми, нарушения на съня, депресия, умора, главоболие и болки в гърба. Често причинява и безплодие. Стресът също ускорява стареенето, както външно (кожата губи еластичност, образуват се бръчки), така и психически (проблеми с паметта и концентрацията, загуба на жизненост).

България е първенец по младежи, които нито учат, нито работят

Започнете с главата си

Някои от източниците на стрес са извън вашия контрол: болест, операция, развод, загуба на работа, но много от тях сте допуснали в живота си без причина.

Ароматните свещи и релаксиращите вани няма да ви помогнат, ако стратегията за борба със стреса не стане част от начина ви на живот. Започнете от главата си: открийте стресогенните фактори и се отървете от тях.

Възглавница за гушкане помага срещу стрес и тревожност

Фактори на стреса, от които можете да се отървете:

  • Преумора, психически и физически стрес.
  • Твърде интензивни упражнения и твърде изтощителни или рисковани упражнения.
  • Диети за намаляване на теглото, но също така преяждане и злоупотреба с алкохол.
  • Прекомерно фокусиране върху резултатите, бързане, перфекционизъм.
  • Липсата на сън, на почивка и време "само за себе си".
  • Общуване с неприятни хора, конфликти, ревност, гняв.
  • Седене пред компютъра, светлинен смог, замърсен въздух, тълпи от хора, неудобно пътуване.
  • Некомфортна среда: климатик, прекалено сух въздух, горещо или студено.

Кои храни ускоряват стареенето на мозъка

Стратегия за борба със стреса

- Не се изтощавайте с работа. По-добре е да печелите по-малко, но да живеете по-дълго и да сте по-здрави, отколкото обратното.

- Избягвайте всичко, което е привлекателно, но причинява стрес. Например заем за луксозна почивка ще ви натовари с изплащането му.

- Преразгледайте приоритетите си в живота. Ако парите и/или успехът са на първо място за вас, със сигурност ще бъдете стресирани.

- Ако сте в сложна семейна ситуация (домашно насилие, постоянни спорове), преодолейте страха си и я променете.

Стресът е свързан с повишен риск от заразяване с Ковид-19

- Отървете се от бариерите и срама, поискайте помощ, ако имате нужда от нея.

- Научете се да казвате "не". Отхвърлете всичко, което ви изтощава, отнема ви свободното време, пречи ви да се занимавате с хоби и т.н.

- Правете неща, които ви карат да се чувствате спокойни, щастливи и вдъхновени. Отделете време за медитация, йога и разходки.

- От време на време не правете нищо, не мислете за нищо, не размишлявайте върху нищо.

- Спете толкова, колкото ви е нужно. Не лягайте твърде късно! 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм