Третият по големина град в Швеция Малмьо се готви усилено за домакинството си на песенния конкурс "Евровизия". Мерките за сигурност ще бъдат драконовски, защото властите очакват демонстрации и протести. Полицията и организаторите твърдят, че са добре подготвени и се надяват на „радостно“ събитие.

Ежегодният празник на попмузиката и шоубизнеса тази година е съпътстван от оплаквания от някои среди във връзка с участието на Израел на фона на войната в Ивицата Газа. Швеция вече е изправена пред повишени предизвикателства в областта на сигурността, през последните години стана обект на няколко терористични акта, а в Малмьо очакват най-голямото предизвикателство за местната полиция. 

В този град на югозападното крайбрежие на Швеция се очаква да пристигнат 100 000 посетители за най-големия в света конкурс за музика на живо.

Цветни знамена на „Евровизия“ вече украсяват много от улиците на града. Малмьо е домакин за трети път, след като миналата година шведската изпълнителка Loreen спечели конкурса в Ливърпул с хитовата си песен Tattoo.

Властите планират събитието от месеци и работят с колегите си от Ливърпул, който беше домакин на миналогодишното състезание. Но въпреки напрежението около участието на Израел, извън сцената „Евровизия“ винаги ще си остане „Евровизия“ с множество събития, сред които специална изложба на шведите от ABBA, посветена на 50 години, откакто квартетът завладя света с „Ватерло“.