“Голямото жури” в “Кой говори” по Дарик радио започна обзора на седмицата с коментар за две ключови визити в Брюксел - на главния прокурор Иван Гешев и на президента Румен Радев. Водещата Мария Черешева припомни, че България, в лицето на държавния глава, заяви, че няма да се включва в общи инициативи за предоставяне на оръжие за Украйна. По темата се чуват мнения, че президентът надвишава правомощията си, тъй като има решение на парламента. 

Радев в Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Поетът и писател Владо Левчев заяви: “Радев каза, че България дава знак с това за суверенно решение. България обаче е парламентарна република, тоест, парламентът взема тези решения, а не президентът. Ние не сме още президентска република, въпреки че това е мечтата на някои. Суверен е народът, а не царят и президентът. Как може президентът да взема такова решение, той си надвишава правомощията?! Има решение на парламента и то е в обратна посока”.

ЦАМ: Ако изборите бяха днес - ПП-ДБ на първо място, 6 партии влизат в парламента

Черешева добави, че парламентът взима дадени решения, след това влизаме в хипотеза на служебни правителства под шапката на президента, който не е премиер, и попита има ли правна основа, за да се случва подобна политика.

Писателят Александър Шпатов отвърна, че има правна празнина. “Служебното правителство управлява повече отколкото последното избрано. Топката е в политиците, които сега ще изберем на 2 април. Дотогава няма кой да го спре Радев и служебния кабинет да правят каквото искат”. Шпатов добави: “От много време се чудя как Радев е минал теста за лоялност, който правят във военните академии на САЩ със сигурност. Това е тест, който вероятно работи правилно. Той уж беше натовски генерал, с образование на запад, а се оказа напълно пробит. Това за мен е необяснимо”.

Експерт по Дарик: Основният интерес на Китай е влияние над Русия и достъп до ресурси

“Осама бин Ладен нали беше завършил в Швейцария? Симеон - Магнаурската школа. Всички, кито се обявяват против запада, са се изучили там. Попадаш в среда, която е над теб, тя те потиска”, отговори му журналистът Иво Беров.  

Радев: България не подкрепя общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

“Радев, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов не може да не си дават сметка, че исканията за мир, които те непрекъснато отправят, всъщност помагат на Русия. Лицемеритето тук е двойно”, обобщи Беров.

Преподавателката по журналистика Жана Попова запита кой всъщност трябва да каже каква е нашата позиция. “Радев е главнокомандващ в положение на война, но пък ние, за щастие, не сме в състояние на война”, добави тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм