Той е лекар от Киев. Роден е в семейство на военни лекари. А войната променя коренно живота му два пъти. Първо в Афганистан, където изучава и източни бойни изкуства. Помагайки на ранените войници, осъзнава силата и на онези познания в медицината, които са предавани през вековете от най-древни времена.

Д-р Алексей Грашин е ученик на проф. Алкександър Огулов Тимофеевич, който се смята, че възражда и дава нов тласък на развитие на висцералната терапия. Леченията, които прилага, съчетават нетрадиционната медицина с академичните знания. Разказва, че по време на изпитите си при Огулов, включва и древни практики, които е изучавал извън университета, професорът е изключително впечатлен и така започват да работят заедно.

От този момент започнах смело да съчетавам тези методи в работата си и да лекувам хора с различни здравословни проблеми, обясни в интервюто си пред Дарик радио Грашин.

Той практикува тази комбинирана лечебна терапия близо 30 години, но когато го попитат колко години е учил, отговаря: цял живот, защото продължава да изследва познанията на медицината в тази област.

В официалните медицински сайтове, трудно се намира информация за него, но заради познанията му и начинът, по който помага на хората, не може да остане незабелязан и има пациенти от много страни по света. В България е за малко, тъй като има покана от специалисти в различни болници и медицински академии в Турция, Канада, Полша и Литва. Все още не е решил къде да остане да работи, защото иска да се върне в Украйна към своята основна практика. А тя включва - физиотерапия и рехабилитация, травматология, рефлексотерапия, мануална терапия и висцерална хиропрактика, кранио-сакрална терапия, биоенергетика, екстрасензорика… и др. Твърди, че знанието за изцеление на човешкото тяло, в което е обучен и което практикува, са го имали още древните славяни.

На срещата ни с Д-р Алексей Грашин - в студиото на Дарик в Пловдив - избираме да не си говорим за войната, а за това, което е важно да знае всеки от нас:

I.      Човешкото тяло е съвършено и изключително интелигентно – то знае как да се лекува само – необходимо е единствено да му помогнем.

II.    „Ние сме това, което ядем!“ Истината, предадена ни от бащата на медицината Хипократ, е особено релевантна и днес – 25 века по-късно. Отношението ни към храната и храненето, показва отношението ни към собственото ни здраве.

III.  Най-основните причини за нашите заболявания, са свързани с това, което мислим, чувстваме и правим.

Все повече лекари по света започват да се интересуват за първопричината за дадено заболяване, както и за начините, по които помага нетрадиционната медицина, като търсят и взаимодействието ѝ със съвременните медицински практики. 

Всички древни цивилизации, включително и траките, са знаели, че цялостното изцеление на човек е свързано с духовното, психическото и физическото му здраве. Когато се лекува само един орган, в който има болка, човек не става по-здрав, а често се разболява и друг орган.

Как във време на епидемии и войни да спрем да се страхуваме?

Как да помогнем на тялото си да започне процес на самолечение?

Колко важни са храната и мислите ни за здравето?

В следващите минути даваме отговори на тези въпроси, заедно с Д-р Алексей Грашин от Украйна. С него разговаря Лалка Златанова – главен редактор на Дарик радио в Пловдив.  В ефир превежда Виктория Цуркан - сертифициран енерготерапевт и изследовател на звукорезонансната терапия.

*Алексей Грашин е роден през 1962 г. в Киев, Украйна. По време на военното си обучение служи в Афганистан. Там започва да изучава бойни изкуства и става инструктор по ръкопашен бой. След Афганистан се записва в професионален курс за лечебен масаж в „Института по травматология и ортопедия“ в Киев. Завършва медицинското училище, което в Украйна дава право на дипломиралите се да работят в областта на здравеопазването. В Киевския национален медицински университет е ученик на проф. Александър Огулав Тимофеевич.

Изучавайки медицина, Алексей Грашин продължава да тренира деца, като им преподава  източни бойни изкуства и при получаване на различни травми, започва да им помага с придобитата  техника на лечение, от която те се възстановявали за кратко време. Използва получените знания и умения, за да помага и на свои колеги,  които имат психически или физически проблеми, както и на  много хора, които не са намерили решение на своите заболявания в практиките на съвременната медицина.  Обучава се дълги години и осъзнава, че всички тези познания - които са комбинация от древни славянски методи за лечение и съвременни техники, свързани с възстановяване на тялото - могат да помогнат на много хора и започва да прилага различен подход към проблемите на болните, в резултат на което установява, че положителните резултати се наблюдават много бързо.

Алексей Грашин е семеен, баща на 5 деца.

Всеки петък до края на ноември, слушайте аудиосериала „Шифърът на тялото“ по Дарик радио, със специалното участие на Д-р Алексей Грашин.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров