Тялото ни има голям запас от информация, която му дава възможност да започне процес на самолечение. В целия организъм има определени точки, по които може да се определи, както състоянието на вътрешните органи, така и на гръбначния стълб. Необходимо е само да му помогнем да започне този процес на самолечение“, твърди Д-р Алексей Грашин. Украинският лекар, който е последовател на проф. Александър Огулав Тимофеевич, прилага специална терапия, която е комбинация от древни славянски методи за лечение и съвременни техники, свързани с възстановяване на тялото. 

В древността лекарите са прилагали терапията си върху хората, като са разглеждали организма като едно цяло. Още тогава те са знаели, че всичко в нашето тяло е свързано – психологическо състояние, начин на хранене, придобити навици и травми. При съвременния човек, цялостният живот е коренно променен. Проблемите със здравето могат да се появят още след раждането, обяснява Д-р Грашин. Затова в древни времена, грижата за здравето е започвала от самото раждане. Поемайки бебето от утробата на майката, акушерките първо внимателно са оформяли главичката му, за да се предотврати вътречерепно налягане. Те са преглеждали шийните прешлени и най-вече първият – т.нар. „атлант“, чието  изместване може да повлияе на притока на кръв към мозъка и да наруши мозъчната дейност.

Във втория епизод на „Шифърът на тялото“ основната тема, по която разговаряме с Д-р Грашин е здравето на гръбначния стълб, смятан за „енергийната магистрала на тялото“, както и основните причини за  болките в кръста и шийните прешлени - индикатори за цялостното състояние на организма ни.

С Д-р Алексей Грашин разговаря Лалка Златанова. Преводът в студиото е на Виктория Цуркан.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров