Ние сме това, което ядем!“ Истината, предадена ни от бащата на медицината Хипократ, е особено релевантна и днес – 25 века по-късно. Отношението ни към храната и храненето, показва отношението ни към собственото ни здраве.

Правилното функциониране не само на стомаха, но и на всички органи в корема ни, е важно за цялостното състояние на тялото. Неслучайно в древността лекарите са се наричали целители, защото при всяко заболяване, са търсили първопричината, разглеждайки организма като едно цяло. Много често те започвали да лекуват от корема – мястото, от което започва животът на всеки човек. Помагайки на хората, те знаели, че основните здравословни проблеми се свързват с коремните органи.

„Всеки човешки живот започва от корема на майката. Това ни подсказва, че ако искаме да живеем добре, трябва да пазим корема си здрав“, казва Д-р Алексей Грашин. От вътрешните органи тръгват нервни окончания към гръбначния стълб. Затова много често освобождаването на напрежението в мускулите в коремната област и гърба, води до отпускане на напрежението и върху гръбнака.

Защо не е хубаво да правим усуквания на гръбнака и масажи в областта на кръста – слушаме в третия епизод на „Шифърът на тялото“.

С Д-р Алексей Грашин разговаря Лалка Златанова. Преводът в студиото на Дарик е на Виктория Цуркан.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров