Влиянието на психологическото ни състояние върху физическите заболявания е известно от най-древни времена. Днес науката нарича този процес психосоматика.

В съвременния свят най-много ни „разболява“ страхът и  негативните емоции - обиди, ревност, гняв и др., които не са свойствени  природата. Спазмите, които те предизвикват в тялото ни, блокират процеса на обмен на веществата, в резултат на което възниква здравословен проблем в даден орган. За разлика от древната медицина, съвременната е насочена предимно в лекуването на един орган.

Знаете ли, че ако имаме проблем с черния дроб – това означава, че сме много нервни и гневни, а ако имаме болни бъбреци – живеем много с тревоги и страх?

Разбира се, всеки си задава въпроса: Как да живеем поне до 100 години, без особено напрежение, притеснение и пренатоварване…? На този въпрос може да потърсите отговор и в епизод 19 на аудосериалът „Моите 10 минути“ по Дарик радио.

Сега продължаваме да се питаме: Как да не се поддаваме на страха, по време на епидемии и войни?

Слушайте в 4-ия епизод на „Шифърът на тялото“, със специалното участие на Д-р Алексей Грашин - украинският лекар, който помага на пациентите си като съчетава древни познания в медицината със съвременни терапевтични практики. С него разговаря Лалка Златанова.

„Основната мисия на всеки лекар е, да помага на хората, а не да печели пари от лечението им“. С тези думи на Д-р Алексей Грашин закриваме последния епизод от аудио сериала „Шифърът на тялото“. Всички интервюта може да чуете в YouTube и на darik.bg.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров