Стоицизмът ни помага да познаем реалността и по най-естествения начин да се справяме с живота, казва  Иво ВеличковВ тези стресирани времена днес  имаме нужда от опорна философия, която да ни върне към нормалните отношения, в които се чувстваме добре сред другите, защото духовността на човек се изразява именно в отношението с хората около него.

Психологически доказано е, че ние печелим повече, когато даваме на другите, а не когато се възползваме от тях. В този свят на отчуждение най-уязвими са хората с най-голямо его. 

Понякога първо трябва да загуби​м себе си, за да се намери​м отново и да ​се развие​м по най-добрия начин​, коментира още Иво Величков. 

Философското учение, което се развива близо 2500 години, е в основата на психотерапията. То дава опорните точки за устойчивостта ни в ежедневните бури и в хаоса днес. Стоицизмът е изключително актуален и в наши дни, защото все повече хора търсят начин да задържат баланса, умереността и стабилността по време на непредвидимите ситуации, в които ни поставя животът.

Важно е каква е личната гледна точка към нещата, които ни се случват. Но не позитивното мислене, а ясната концепция, че животът е непредвидим, е това, което помага на човек да е подготвен за ​него.

Дали ще бъдем в баланс или не - зависи от нашата вътрешна настройка, категоричен е психотерапевтът. Ежедневно чуваме мнения, които често са внушения, а не реални факти.  Затова трябва да търсим фактите, а не мнението за фактите, обяснява още той.  Важно е да имаме логическа преценка и контрол върху ситуацията, ако можем я да променим. Ако не  - важи максимата - това, което не можем да променим - приемаме.

Смелостта на човек се изразява именно в способността му да поема отговорност за собствените си решения.  

Можем ли да сме готови да приемем цялата непредвидимост на света? 

И как да направим тази основна настройка ​на мислите си? - слушайте и в този епизод на  аудиосериала "Шифърът на тялото"​, посветен на стоицизма,  с участието на председателя на Българската асоциация по хипноза Иво Величков

Мoже да следите епизодите от "Шифърът на тялото" в darik.bgYouTube и на официалната страница на Darik Пловдив във Фейсбук. Публикации на Иво Величков по различни теми, може да следите и на платформата Patreon. 

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров