С емоционална церемония и приповдигнато настроение на 26 януари приключи шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните регион – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен. „Академия за местни предприемачи“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от „Филип Морис – България,осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause.

JTI България е сертифицирана като Top Employer за девета поредна година

Шест екипа предприемачиспечелиха безвъзмездно финансиране в общ размер от 31 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи по места. Това е рекорд за програмата – за първи път се финансират шест проекта – интересът към програмата расте, конкуренцията е голяма, а журито е все по-затруднено в избора си.

Общо 57 екипакандидатстваха с идеи за Академията през 2022 г. След проведените интервюта на следващ етап за обучения бяха допуснати 13 екипа. В три поредни уикенда предприемачите участваха в лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на „Академия за местни предприемачи“.

Аня Пенчева подари усмивки на бизнес дами с „Елегантния четвъртък“

След обученията и консултациите с ментори, 13-те екипа разработиха бизнес планове,коитопредставиха пред журито на  Големия финал на 26 януари в хотел “Астория”. Водещ на връчването на наградите бе Стефан Щерев, дългогодишен и вдъхновен поддръжник на програмата, а седемчленното жури имаше тежката задача даопредели наградените.

Българската ритейл асоциация свиква редовно общо събрание

Журито бе в състав: Елица Баракова - изпълнителен директор на Фондация BCause, Диляна Якова - мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Мартина Григорова - изпълнителен директор на SIS Credit,Емил Шекерджийски – основател на Networking Premium Coworking,Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Веселин Димитров - редакционен директор на Forbes България и Деница Соколова – мениджър „Проекти“ в Дарик радио.

Телематик Интерактив стана член на Българския форум на бизнес лидерите

Наградените са:

Проектът “Вавакада” от Силистра е големият победител тази година с награда от 10 000 лв. Зад това необичайно име стоят Владислав Костов и Даниела Костова - брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град. Бизнес моделът им е с напълно затворен цикъл - от събирането на пластмасови бутилки, през шредиране и гранулиране на събраната пластмаса, производство на филамент и изработка на нови арт материали от рециклирана пластмаса.

BetMarket внася революция в хазартната сцена у нас

Гергана Савова и Любомира Бамбова от Гоце Делчев получиха8000 лв. Те са създателките на плетени обиколници с марката “Blossom Bay Décor”. Благодарние на наградата ще разширят дейността си и ще създадат нов продукт – легълца за домашни любимци.

Симона Боева и Румен Боев от Хасково пък спечелиха 6000 лв. за „Усмихнатите творения“ –ръчно изработени индивидуални подаръци за деца и възрастни, в които Симона влага цялото си сърце и за които ще има повече място в работилница, която ще ремонтират, и ще създадат още едно работно място.

Ренета Хаджийска получи 3000 лв. за “Спортът е здраве”. Ренета управлява малка фитнес зала в Кърджали, където предлага нов вид тренировки за жени с уредите Power Plate /Power Bike, които спомагат не само за добрата форма, но имат и ред положителни влияния за здравето. С наградата Ренета ще може да се запише на курс задиетолог, за да предлага комплексна услуга на клиентите си.

„Идеал Стандарт – Видима“ с приз за „Социално отговорен стратегически мениджмънт“ от Министерството на труда и социалната политика

Александрина Пандурска от Благоевград също получи 3000 лв. за проекта си „Прабаба“ - работилница и магазинче за ръчно правени плетива. Ще научи всички желаещи да плетат и ще радва жителите на града с плетените си творения.

Поощрителна награда от 1000 лв. получихаи Ивелина Христозова и Силвия Савова от Димитровград за своя проект IVspired By Candles. Те са превърнали хобито си в бизнес, като правят ръчно ароматни свещи, изработени от натурални восъци и аромати, вдъхновени от преживявания за уютни моменти.

Effie® България обяви финалистите в престижния конкурс за маркетингови комуникации

„Всички финалисти се представиха отлично и беше трудно да решим кого да наградим. Победителите, все пак, се отличиха с ясни планове, отдаденост към това, което правят, амбиция за растеж, за социален и екологичен отпечатък“ – каза Елица Баракова от Фондация BCause.

„Асарел-Медет“ АД получи награда от Съвета на жените в бизнеса в България

„Когато преди 8 години искахме да направим нещо градивно за тютюнопроизводителните региони в страната, започнахме да подкрепяме най-уязвимите общности – децата и възрастните хора. Резултатите бяха невероятни и за да развием подкрепата, след две години включихме и компонент за насърчаване на активните хора – предприемачите. Днес, 6 години по-късно, вдъхновението ни от срещите с мотивирани да успеят и да работят в родните си места хора, е все по-голямо”, разказа Диляна Якова от Филип Морис.

През цялото време всички – конкуриращите се предприемачи, хората от журито, членовете на екипа и менторите неведнъж повтаряха, че на големия финал всички са победители, защото са научили много, създали са нови контакти, открилиса хоризонти и възможности и вече са част от общността на Академията.

Според думите на Явор Гочев,Център Ринкър: „Наградата е черешката на тортата, а на тортата се насладихме в процеса на работата и общуването в рамките на обученията. А най-доброто е, че този формат достига до региони, където подобно насърчаване на предприемачеството е рядкост“.

Димитър Цоцорков и Зарина Генчева са Мистър и Мисис Икономика 2022

Дългосрочната програма е част от инициативите на Филип Морис България за социална отговорност и стратегията им за устойчиво развитие –с нея се подкрепят тютюнопроизводителните общности в следните области: летни образователни академии за деца от 1-ви до 7-ми клас, обучения за учители в методите на неформалното образование, подкрепа за местни предприемачи за стартиране на бизнес в тези региони и специализирани медицински прегледи за възрастните хора. За изминалите 8 години програмата обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 1 418 възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 300 бизнес идеи 65 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 19 от тях получиха безвъзмездно финансиране.

АНКЕТА: „За“ или „Против“ въвеждането на еврото в България

От старта на програмата  до момента в нея са инвестирани над 1,7 милиона лева. Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм