Сериозно забавяне на отчитане на изборния ден очакват председателите на двете районни избирателни комисии в Пловдив и областта. Причината е в обемистия протокол, който трябва да попълнят СИК в края на изборния ден. За Пловдив той е 18 страници и в него трябва да се впишат ръчно около 650 числа, както и да се извършат редица математически операции.

В такава ситуация шансът за допускане дори само на технически грешки е съвсем реален и затова очакванията са за множество корекции.

"Всъщност ситуацията е следната – ние няма да проверяваме резултати от изборите, а дали членовете на секционните избирателни комисии могат да смятат" – така онагледи с едно изречение работата на РИК след вота на 2 април председателят на комисията в Пловдив Калоян Сухоруков.

За да се избегне голяма част от грешките, от РИК Пловдив ще призоват членовете на СИК за онлайн проверка на протоколите, преди подписването им.

Видеонаблюдение не означава показване на всяка една бюлетина, подчерта още Калоян Сухоруков.

В Пловдив област също очакват процеса по обработката на изборните протоколи да се удължи сериозно след смесения вот и видеозаснемането, заяви и председателят на Районната избирателна комисия Янко Радунчев.

"На последните такива избори приключихме в 15 часа на следващия ден. Въпреки организацията, която сме направили, очакваме това да се повтори и сега", обясни Радунчев.

Обучението на членовете на секционните избирателни комисии започва от понеделник.