Семейство се е изнесло от къщата си в пловдивския квартал „Капана“, заради строеж на нова сграда. При изкопните дейности се е срутила част от стена на дома им и тротоара отпред, разказаха собствениците на къщата Филип и Ивалена Илиеви.

Семейството се притеснява да остане в къщата, заради опасността от по-голямо срутване. Вече две седмици те живеят при приятели с трите си деца, алармирали са отговорните институции и очакват решение на проблема им.

"Строителните и изкопните дейности са излезли далеч извън параметрите на проекта. Подкопани са основите на съседните сгради и на прилежащата тротоарна настилка", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

По думите му, още преди 10 дни от администрацията на кметството са констатиралш нарушенията.

"Издадохме поредица от предписания към строителя и надзорната му фирма, както е по закон, за спиране на строителството и започване на укрепителни дейности по сградите", обясни той.

Последното обследване на обекта е от вчера. Има пропуквания в избените помещения и на двете съседни сгради.

Тази сутрин е паднала част от стената в избата на едната сграда.

Строителните дейности са спрени от РДНСК, а от Пожарната безопасност са отцепили периметъра за преминаване на пешеходци. До произнасяне на становището на институциите, в строителния обект е забранено извършването на всякакви намеси.

Строителят трябва в най-спешен порядък да укрепи, насипе и възстанови всички щети. От РДНСК ще преценят и каква финансова санкция да бъде наложена на строителя и надзора.

"Следим ежечасно за промени в обстоятелствата, тъй като ситуацията е динамична. При евентуален снеговалеж или дъжд тя не само ще се усложни, но и ще стане още по-опасна", коментира още по казуса Георги Стаменов.