На 03 август 2023 година в галерия Ларго ще се открие изложба живопис на Александър Димитров и Василен Васевски. В експозицията, озаглавена "За незримите неща“, двамата художници се представят с творби, рисувани специално за съвместната им изява в морската столица.

Ето какво споделят двамата автори за изложбата си във Варна:

Александър Димитров: „Незримите неща, незримите неща -  красивият океан от божествено откровение, в който ние плуваме още преди раждането, през земните си дни и след това, където търсим, вече притежавайки. Където питаме, вече знаейки. Там където дръзкото „Аз” се превръща в „ние”, получавайки отново и отново обещанието, че душата е безсмъртна.

Животът на художника е едно безкрайно взиране и търсене в света на предчувствията, с надеждата, че добротата поражда доброта, че хармонията е възможна. Той вярва в по-добрата страна на човешката природа, заставайки на ръба на световете пред бялото платно.

Посвещавам тази изложба на добрите учители, на градивните приятелства и на всеки ценител, припознал себе си като съмишленик.“

Василен Васевски: „Кога за пръв път разбираме за незримите неща и се замисляме за тях? Може би след като вдъхнем аромата им от книга, песен или картина? И какви по-точно са те, как да ги определим? Дали са спомен и смътно усещане за нещо необяснимо, но изначално близко или само предчувствие за друго, което чакаме през целия си живот?

Всеки от нас има своята опитност от срещите с Незримото, всеки от нас носи и своето лично разбиранеза нещата, които съществуват зад познатия ред на живота. Но колко често се осмеляваме да говорим за същественото и да го потърсим в другите?

„Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“, казва Малкият принц на Антоан Дьо Сент Екзюпери. Тази изложба е за тях, онези незрими неща, които не се виждат, но се чувстват и са там някъде дълбоко в сърцата ни.“