Докато в парламента едни депутати браниха "традиционните семейни ценности" по руски образец, полицията във Варна отчете пореден случай на домашно насилие, завършил със смърт, пише Видка Атанасова от Свободна Европа. Поне 27-ият от началото на 2022 г. досега, продължава тя. Държавата обаче не ги брои. Кой не иска това да се промени?

Денят е петък, 27 януари. В София и във Варна паралелно се развиват две събития. Полицията съобщава за открит труп на 31-годишна жена в шахта на вила край Варна. По-късно разследващите установяват, че тя е пребита до смърт от партньора си.

Депутатите приеха, а после отхвърлиха мерки за защита от домашното насилие

В същия ден в София 48-ото Народно събрание отхвърля промени в законодателството, които целят да дадат по-добра защита на жертвите на домашно насилие. Дебатите се водеха с аргументи като в Русия – много депутати защитаваха "традиционните семейни ценности".

Тези две събития идват на фона нанови статистически данни, според които всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие (доскоро беше всяка четвърта).

Елисавета Белобрадова по Дарик: С брутални средства Нинова атакува законопроекта за домашното насилие

Депутати от "Възраждане“, БСП, ГЕРБ и „Български възход“ отхвърлиха готвените промени сякаш в подкрепа на данни от по-отдавнашно изследване на Евробарометър, според които за 44% от българите домашното насилие е "личен въпрос, който трябва да се решава в семейството".

“Два часа и половина слушахме колко важно е “да запазим ценностите на семейството” - разбирайте, нищо да не излиза от семейство с домашно насилие и жертвите просто да търпят и умират”. Това коментира в страницата си във Фейсбук фондация “Асоциация Анимус”.

България продължава да е страна на произход на трафик на хора

Отново в изходна позиция

На 27 януари парламентът отхвърли на първо четене всъщност два законопроекта, свързани със защита на жертвите на домашното насилие. Единият - на "Демократична България" (ДБ) - предвиждаше конкретни мерки, вторият - на БСП - писане на национална програма и увеличаване на кризисните центрове за пострадали от домашно насилие.

Продължаваме да броим жертвите

Проектът на ДБ вече веднъж получи одобрението на правителството на Кирил Петков от “Продължаваме промяната” (ПП), в което коалиционен партньор беше и БСП. Промените в закона бяха изготвени през 2022 г. от тогавашния министър на правосъдието Надежда Йорданова и текстовете бяха внесени в 47-ото Народно събрание (НС). Така и не се стигна до гласуването им, защото правителството падна след вот на недоверие, парламентът беше разпуснат и имаше нови избори.

Съдът в Плевен гледа днес дело за насилие и заплаха за убийство

В края на миналата година ДБ внесе в 48-ото НС същия законопроект за промени в Закона за домашното насилие. Проектът на БСП беше внесен по същото време.

Чак през 2019 г. в България бяха криминализирани всички форми на домашно насилие, след като парламентът даде дефиниция на "домашно насилие" в окончателно приетите промени в Наказателния кодекс. Законопроектът беше обещан и внесен от управляващата тогава партия ГЕРБ след продължителна кампания срещу Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция.

Съдят убиец, заровил съпругата си на 4 места в Разград

В петък по време на дебатите в парламента “скелетът” на Истанбулската конвенция беше отново “изваден”. В законопроекта на ДБ “Възраждане" и БСП видяха “завръщането” ѝ, както и “неправомерно прехвърляне на правата по защита срещу домашното насилие на неправителствени организации”.

Точно както в Русия, български депутати от БСП, ГЕРБ и "Възраждане" говориха за "традиционните семейни ценности" в България и изброиха заплахите пред тях: неправителствените организации, транснационалните корпорации, ЛГБТИ хората.

Какво е качеството на съдебната психиатрия в България

Добили обществена популярност през 2018 и 2019 г. фрази като "трети пол", и "джендър идеология" отново се чуха от парламентарната трибуна, а от “Възраждане” припомниха породилата преди 5 години родителски страхове и протести дезинформация, че децата ще бъдат извеждани от семействата си. Според Цончо Ганев от “Възраждане” в проекта на ДБ е оставена вратичка “някой недобросъвестен да пусне анонимен сигнал за насилие срещу деца”.

“Заплаха за децата” в предложените промени видяха няколко депутати от ГЕРБ, “Възраждане” и БСП. По думите на Стефан Шилев от ГЕРБ под закрилата на неправителствени организации децата остават “без гаранции за опазване на традиционните християнски ценности”, а според Корнелия Нинова от БСП децата биват “обучавани в хомосексуалност”.

Защо е трудно да говорим за насилие

Калина Константинова от ПП каза, че “няма никакъв джендър, никаква Истанбулска конвенция", а става дума за промени в законодателството, които отчитат факта, че всяка трета жена в България е жертва на насилие и се предлага решение.

“Това са един милион жени, които ще висят на вашата съвест, на съвестта на тази зала, ако ние не приемем този законопроект”, каза Константинова. “Това са мерките, които трябва да предприемем, за да спрем да оставяме на всеки две седмици една жена да бъде убита от нейния мъж”, добави тя.

Някъде по това време на 27 януари полицията съобщи, че е намерила убита от приятеля си жена във Варна.

Автор на статията: Видка Атанасова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм