САЩ не са във война с подкрепяните от Иран йеменски хути, заяви Пентагонът, въпреки че вчера беше нанесена пета серия от удари срещу групировката в рамките на една седмица, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх подчерта, че ударите, включително вчерашните, са имали чисто отбранителен характер.

"Ние не сме във война с хутите", заяви тя. "Хутите са тези, които продължават да изстрелват крилати ракети, противокорабни ракети по невинни моряци. Това, което правим заедно с нашите партньори, е самозащита", отбеляза говорителката.

При последните удари са били унищожени две противокорабни ракети на хутите, които "са били насочени към южната част на Червено море и са били подготвени за изстрелване", според изявление на Централното командване на САЩ, публикувано в "Екс", отбелязва Асошиейтед прес. Пентагонът добави, че те са били извършени от изтребители Ф/A-18 на военноморските сили на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че САЩ ще продължат ударите, въпреки че досега те не са спрели нападенията на хутите срещу търговски и военни кораби.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм