Противокорабна балистична ракета, изстреляна от йеменските хути, е поразила контейнеровоз, плаващ под флага на Маршаловите острови, но собственост на компания от САЩ, предаде Ройтерс, като цитира пост на американските въоръжени сили в "Екс".

Екипажът на кораба не съобщава за пострадали или материални щети и продължава да плава по маршрута си, според същия източник.

Корабът е бил нападнат на югоизток от йеменския град Аден, съобщава британската агенция за морска сигурност, цитирана от Франс прес.

През последните седмици йеменските бунтовници хути, които са близки до Иран, засилиха нападенията си в Червено море срещу кораби, за които подозират, че са свързани с Израел. Те твърдят, че нападенията са в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Според британската компания за морска сигурност "Амбри" корабът, ударен край Аден, е американски кораб за насипни товари, пътувал за Суецкия канал.  Агенцията смята, че той е бил мишена заради това, че е собственост на компания от САЩ и атаката е била "в отговор на американските военни удари срещу позициите на хутите в Йемен", предаде Франс прес.

Вчера американските военни обявиха, че са свалили крилата ракета, насочена към американски ескадрен миноносец, действащ в южната част на Червено море, припомня агенцията.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм