Възможността за освобождаването на двамата български моряци от пленения кораб „Галакси лийдър” ще бъде разгледана. Това e заявил за "Маритайм.бг" говорителят на движението на хутите "Ансар Аллах" Насрадин Алмер. Той твърди, че йеменските бунтовници нямат нищо против България и страните, които не проявяват агресия в Газа. Пред изданието Насрадин Алмер, разказва, че в събота е бил при моряците от "Галакси лийдър", те били в отлично състояние и имали възможност да разговарят с близките си.

Пред БНТ Александър Тодоров от Маритайм.бг обясни, че поддържат връзка с движението "Ансар Аллах" седмица след задържането на кораба. По думите му и към момента плавателният съд се намира северно от пристанище Ходейда, на който капитанът и старши помощник-капитанът са българи.

Александър Тодоров уточни, че по думите на Амер моряците са добре и е допусната комуникация между тях и техните близки на брега.

"След като предадохме призив от семействата за освобождаване на моряците, Амер заяви, че този въпрос по всяка вероятност ще бъде разгледан на най-високо ниво в движение "Ансар Аллах" тъй като хутите разбират, че моряците нямат никакво касателство с това, което се случва в Ивицата Газа, което по думите му е геноцид! Също така Амер заяви, че блокадата на Червено море и Баб ел Мандеб, която бе наложена от тях на кораби, свързани с Израел продължава да е в сила, въпреки въздушните удари от страна на САЩ и Великобритания", заяви Александър Тодоров от Маритайм.бг.

По думите му Амер е заявил, че европейските лидери трябва да окажат натиск над Израел за спиране на кръвопролитията в Газа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм