Нападенията с дронове и ракети срещу товарни кораби в Червено море накараха водените от САЩ и Обединеното кралство сили да нанесат въздушни удари по цели в региона, съобщи Би Би Си.

Западните сили предприеха действия, след като плавателни съдове бяха атакувани от хутите - подкрепяна от Иран бунтовническа групировка, която контролира голяма част от Йемен.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че военните сили на САЩ и Обединеното кралство са нанесли успешно удари рано в петък срещу цели на хутите с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия.

Поразени са повече от 12 обекта, включително в столицата Сана и Худайда, пристанищната крепост на хутите на Червено море. Целите на хутите в Йемен включваха логистични центрове, системи за противовъздушна отбрана и оръжейни складове.

Защо хутите нападат кораби в Червено море?

Нападенията започнаха след началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври.

Хутите обявиха подкрепата си за "Хамас" и заявиха, че ще атакуват всеки кораб, пътуващ за Израел. Не е ясно дали всички нападнати кораби действително са се насочили натам.

През ноември те превзеха това, което според тях е израелски товарен кораб.

Оттогава те нападнаха няколко търговски кораба с безпилотни самолети и балистични ракети.

Между ноември и декември нападенията на хутите в Червено море са се увеличили с 500%. Заплахата стана толкова голяма, че големи корабни компании прекратиха плаванията си в региона, а разходите за застраховки се увеличиха 10 пъти от началото на декември.

Големи корабни компании, сред които Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd и петролната компания BP, заявиха, че пренасочват корабите си от Червено море.

Опасенията са, че цените на горивата ще се повишат, а веригите за доставки ще бъдат нарушени. Близо 15 % от световната морска търговия преминава през Червено море, което е свързано със Средиземно море чрез Суецкия канал и е най-краткият морски път между Европа и Азия.

Вашингтон обвини Иран, че е "дълбоко замесен" в планирането на операции срещу търговски кораби в Червено море.

Кои са бунтовниците хути?

Хутите са въоръжена група от подсекта на шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен - заидите. Името им идва от основателя на движението, Хусейн ал Хути.

Официално известна като Ансар Аллах (партизани на Бога), групата е създадена през 90-те години на миналия век, за да се бори с корупцията, която според тях е била дело на тогавашния президент Али Абдула Салех.

През 2003 г. президентът Салех, подкрепян от военните на Саудитска Арабия, се опита да елиминира бунтовниците хути, но хутите отблъснаха и двамата.

От 2014 г. бунтовниците хути водят гражданска война срещу правителството на Йемен. Правителството е подкрепяно срещу хутите от коалиция от арабски държави, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ.

По данни на ООН до началото на 2022 г. войната е причинила смъртта на около 377 000 души и е довела до разселването на четири милиона души.

Хутите се обявяват за част от ръководената от Иран "ос на съпротива" срещу Израел, САЩ и Запада като цяло - заедно с "Хамас" и Хизбула.

Кой подкрепя бунтовниците хути?

Бунтовниците хути са създадени по подобие на шиитската въоръжена групировка в Ливан - Хизбула.

Според американския изследователски институт Combating Terrorism Center от 2014 г. насам Хизбула им предоставя широка военна експертиза и обучение.

Хутите смятат и Иран за свой съюзник, тъй като Саудитска Арабия е техен общ враг.

Иран е заподозрян, че снабдява бунтовниците хути с оръжия, а САЩ твърдят, че иранското разузнаване е от решаващо значение, за да могат те да насочват кораби.

"Знаем, че Иран е бил дълбоко замесен в планирането на операциите срещу търговски кораби в Червено море", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Адриен Уотсън.

"Това е в съответствие с дългосрочната материална подкрепа и насърчаване на дестабилизиращите действия на хутите в региона от страна на Иран."

Иран отрича да е замесен в нападенията на хутите в Червено море.

САЩ и Саудитска Арабия твърдят, че Иран е доставил балистичните ракети, които хутите изстреляха по саудитската столица Рияд през 2017 г., но които бяха свалени.

Саудитска Арабия също така обвини Иран, че е доставил крилатите ракети и безпилотните самолети, с които хутите атакуваха саудитските петролни инсталации през 2019 г.

Хутите са изстреляли десетки хиляди ракети с малък обсег на действие по Саудитска Арабия, а също така са атакували цели в ОАЕ. От началото на войната в Газа те също така изстрелват балистични ракети и безпилотни самолети към Израел.

Доставката на тези оръжия би нарушила оръжейното ембарго на ООН. Иран отрича да го прави.

Каква част от Йемен контролират хутите?

Официалното правителство на Йемен е Президентският лидерски съвет, на който президентът Абдрабух Мансур Хади предава правомощията си през април 2022 г.

Правителството обаче е базирано в саудитската столица Рияд, след като Хади избяга оттам през 2015 г.

По-голямата част от йеменското население живее в районите под контрола на хутите. Освен Сана и северната част на Йемен, бунтовниците хути контролират и крайбрежието на Червено море.

Групировката събира данъци, а също така печата пари.

Съветът за сигурност на ООН заяви, че към 2010 г. хутите са имали между 100 000 и 120 000 последователи, съставени от въоръжени отряди и невъоръжени поддръжници.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм