Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" (HRW) заяви, че "малко вероятно" 81 мъже, екзекутирани от Саудитска Арабия в един ден, да са били подложени на справедлив съдебен процес, и нарече това "брутална демонстрация на автократичното управление".

Повече от половината от тях - 41 души, са принадлежали към шиитското мюсюлманско малцинство в кралството, "което отдавна е подложено на системна дискриминация и насилие от страна на правителството", заяви базираната в Ню Йорк правозащитна група.

Екзекуциите в събота са най-големият брой за един ден, извършени в Саудитска Арабия, която е една от държавите в света, прилагащи най-много смъртни наказания, и надхвърлят общия брой за миналата година.

"Масовата екзекуция на 81 мъже в Саудитска Арабия този уикенд беше брутална демонстрация на автократичното ѝ управление и на правосъдна система, която поставя под сериозно съмнение справедливостта на съдебните процеси и присъдите", заяви заместник-директорът на HRW за Близкия изток Майкъл Пейдж.

"Шокиращата бездуховност на отношението към тях се утежнява от факта, че много от семействата научиха за смъртта на близките си точно както всички останали - постфактум и чрез медиите", каза той в изявление.

Саудитска Арабия заяви, че мъжете, сред които седем йеменци и един сириец, са принадлежали или към групировката "Ислямска държава", "Ал Кайда", йеменските бунтовници хути или към "други терористични организации".

Процесите срещу тях са "наблюдавани от общо 13 съдии на три отделни етапа", съобщават официалните медии.

Но HRW обвинява, че широко разпространените и системни злоупотреби в системата на наказателното правосъдие на Саудитска Арабия показват, че е много малко вероятно някой от мъжете да е получил справедлив процес.

81 терористи са екзекутирани за един ден в Саудитска Арабия

"Много саудитски (шиити) излежават дълги присъди, осъдени са на смърт или са били екзекутирани за обвинения, свързани с протести, след очевидно несправедливи съдебни процеси", допълва организацията.

От правозащитната организация съобщиха, че са получили съдебни решения за петима от шиитите и е установила, че при всички тях са допуснати нарушения на процесуалните правила.

"Във всички случаи те са заявили пред съда, че са били подложени на изтезания и малтретиране по време на разпитите и че признанията им са били изтръгнати със сила", допълва организацията. 

Докладът цитира брата на един от осъдените, който казва, че е разбрал за екзекуциите само от медиите.

"Нямаме представа как и по кое време са били убити, как и къде са били погребани", казва той.

"Не спирам да се чудя какви са били последните думи на брат ми? Погребан ли е според (шиитските) погребални ритуали? Молиха ли се над тялото му?", продължава роднината на осъдения.

Във вторник базираната в Лондон правозащитна организация "Амнести интернешънъл" нарече масовата екзекуция "ужасяваща ескалация" в използването на смъртното наказание в кралството.

"Подобен шокиращ брой смъртни наказания разкрива и липсата на прозрачност в Саудитска Арабия по отношение на делата за смъртни присъди, тъй като знаем, че броят на съдебните процеси, в резултат на които затворници са осъдени на смърт, винаги е значително по-голям от публично обявения", заяви заместник-директорът на Амнести за Близкия изток и Северна Африка Лин Маалуф.

Екзекуциите бяха широко осъдени, като ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет изрази загриженост относно потенциални нарушения на международното право и дори военни престъпления.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм