Според двама души, запознати с решението на Белия дом, и според американски служител, администрацията на Джо Байдън скоро ще обяви плановете си да включи отново подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен в списъка на световните терористи, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Този ход идва в момент, когато хутите вече са извършили десетки нападения срещу търговски кораби в Червено море. Групировката твърди, че атакува корабите в отговор на военните операции на Израел в Газа след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Тримата души, запознати с решението, не бяха упълномощени да го коментират и пожелаха анонимност, за да обсъдят въпроса преди очакваното официално съобщение. Очаква се администрацията да направи изявлението днес, каза американският служител.

Държавният секретар Антъни Блинкен изключи хутите от списъка на чуждестранните терористични организации и на обявените за глобални терористи през февруари 2021 г., тъй като администрацията се стреми да улесни доставката на хуманитарна помощ в Йемен, припомня АП. 

В последните си дни администрацията на Тръмп обяви хутите за чуждестранна терористична организация въпреки категоричните възражения на групи за защита на правата на човека и хуманитарна помощ. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм