Румъния трябва да легализира еднополовите граждански съюзи, постанови във вторник най-висшият европейски съд за човешките права, което е победа за ЛГБТК+ активистите в страната с консервативни обществени нагласи по въпроса, съобщи "Дневник", позовавайки се на "Ройтерс".

Двадесет и една еднополови двойки заведоха иск срещу Румъния пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с аргумента, че липсата на правно признаване на техните връзки "ги лишава от достойнството им на съпрузи".

Уганда криминализира хомосексуализма: Доживотен затвор и смъртна присъда - сред възможните наказания

В решение от вторник ЕСПЧ установи, че страната е нарушила член 8 от Европейската конвенция, който защитава правото на зачитане на семейния живот, като не е предоставила на ЛГБТК+ двойките никакви средства за правна защита на техните взаимоотношения.

Румънските двойки изтъкнаха неудобствата, пред които са изправени съгласно действащото вътрешно законодателство, като например забрана да се възползват от ипотечни програми за семейства, да получават отпуск поради загуба на съпруг(а) или съвместно здравно осигуряване.

„Развращава децата“: Разследват учителка, пуснала филмче с гей герой в клас

  • ЕСПЧ каза, че нито един от аргументите на правителството не надделява над притесненията на двойките.
  • Един от аргументите на правителството в Букурещ бе, че еднополовите двойки могат да се възползват от защита на правата си чрез сключване на частни договори. Според съда подробностите в този аргумент са били недостатъчни, "а и вече са отхвърляни в други дела на ЕСПЧ".
  • По повод претенциите, че трябва да се защити институцията брак, съдът казва, че тя не е застрашена от решението, тъй като не се ограничава правото на разнополовите румънци да се женят.

Скандал в ЕП: Румънски евродепутат нарече транссексуалните жени “перверзни мъже“

Решението по делото, известно като "Бухучяну и др. срещу Румъния", е взето с 5 срещу два съдийски гласа.

То ще влезе в сила след тримесечен период, в който и двете страни имат право да обжалват пред по-горна инстанция на ЕСПЧ. Ако нито една от тях не го направи, решението ще остане в сила и ще доведе до изискване от Румъния да приложи законодателство за въвеждане на еднополови граждански съюзи.

Що е джендър и има ли той почва у нас?

Ако има обжалване с искане случаят да стигне до т.нар. Голяма камара на ЕСПЧ, комисия от петима съдии ще го разгледа, за да реши дали е нужно допълнително разглеждане. Но ако комисията прецени, че няма нужда от такова развитие, решението влиза незабавно в сила и се предава на Комитета на министрите на Съвета на Европа за надзор на изпълнението му от Румъния.

Балканската страна с почти 20 милиона души е на 41-во място от 49 държави в класацията за 2023 г. на европейското поделение на група ILGA-World , защитаваща правата на ЛГБТК+ хората. През 2021 г. проучване на румънската група за граждански права Accept Association показа, че въпреки това 43% от респондентите казват, че подкрепят правната защита на еднополовите връзки. Седемдесет и един процента казаха, че промяната няма да окаже влияние върху живота им.

Детска учителка беше уволнена за това, че нарекла ученици „момичета“

Активисти приветстваха решението на ЕСПЧ, като казаха, че се надяват да видят законопроекта относно гражданското партньорство, който е блокиран в парламента от 2019 г., най-накрая да бъде превърнат в закон. "Твърде дълго ние, ЛГБТК+ хората в Румъния, бяхме третирани като втора категория граждани и е време за промяна", каза Влад Виски, изпълнителен директор на сдружението MozaiQ.

Искът е от името на 21 еднополови двойки румънски граждани, родени между 1967 и 1996 г. и живеещи в различни части на страната. Съжителството им е с различна продължителност и всички са поискали да бъдат регистрирани като живеещи в граждански брак. Но това им е било отказано, защото противоречи на два члена от Гражданския кодекс, според които "бракът се сключва между мъж и жена" и "еднополовите бракове са забранени".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм