Очаква се съдебните заседатели да разгледат иска за клевета на компания за машини за гласуване на стойност 1,6 милиарда долара срещу Fox News в процес, който ще постави на изпитание защитата на Първата поправка и ще разкрие ролята на мрежата в разпространението на дезинформация за откраднати президентски избори през 2020 г.

Главният редактор на Mediapool пред Дарик: Ако се стигне до съд, Mediapool ще изчезне

Началото на процеса идва с еднодневно отлагане, предоставено от съдията, наблюдаващ делото, в опит да се провери дали двете страни могат да постигнат споразумение, съобщи „Индипендънт”.

Проф. Огнянова по Дарик: Без регулации медиите биха станали зависими

Dominion Voting Systems , базираната в Денвър компания, има за цел да потърси отговорност от Fox за излъчването на фалшиви твърдения за изборни измами, които продължават да вълнуват американската политика. Съдията от Върховния съд на Делауеър Ерик Дейвис ще ръководи процеса.

Този съд ще разгледа внимателно стандарта за клевета, по който работят американските медии в продължение на почти шест десетилетия, ще разкрие задкулисната дейност във Fox News след изборите през 2020 г. и ще хвърли светлина върху потока от дезинформация след изборите, които тогавашният президент Доналд Тръмп загуби от Джо Байдън.

Звезди на Fox News като Тъкър Карлсън и Шон Ханити, както и основателят на компанията Рупърт Мърдок, ще дадат показания по време на шестседмичния процес, но не е ясно дали в първия ден ще бъдат призовани свидетели.

Сръбски журналист пред Дарик: Истината е много скучна, докато лъжата блести

Dominion твърди, че Fox News е компрометирала бизнеса на компанията за гласуване и е подложила служителите ѝ на заплахи, като я е замесила лъжливо в предизборен заговор.

В седмиците след изборния ден известни водещи от Fox News доведоха съюзници на Тръмп, които твърдяха, че машините на Dominion са били програмирани да откраднат гласове от републиканеца и да ги добавят към общия брой на демократите.

Водещите и ръководителите на Fox не повярваха на твърденията, но въпреки това ги излъчиха.

ЕС създава център за анализи на информационни заплахи и дезинформация

"Fox разпространи и подкрепи една от най-вредните лъжи в историята на страната", пишат адвокатите на Dominion в съдебно дело.

Посочвайки комуникациите между фигури на Fox, Dominion твърди, че мрежата съзнателно е увеличила лъжите в името на рейтингите.

Fox подкрепя това, че просто е съобщила за спора на Тръмп относно изборните резултати и е оставила неговите адвокати и съюзници да говорят.

Fox каза, че домакините понякога споменават липсата на доказателства за обвиненията и отбелязват, че Dominion отрича твърденията.

Журналист пред Дарик: Дезинформацията се повтаря и от парламентарната трубина

Федерални и щатски изборни служители, изчерпателни прегледи в щати на бойното поле и главният прокурор на Тръмп не откриха доказателства за широко разпространена измама, която би променила резултата от изборите, или достоверни доказателства за опорочаването на вота.

Много източници, дори с назначени от Тръмп съдии, отхвърлиха обвиненията му в измама. В случая Dominion Дейвис обяви, че е „кристално ясно“, че твърденията относно компанията за машини за гласуване са фалшиви.

За медиите (само)критично: Борбата срещу дезинформацията в онлайн медиите

Ключов въпрос за журито е дали Fox е действал със злонамереност, правен стандарт, който се прилага в дела за клевета, когато публични личности обвиняват медии. Този стандарт се прилага за съзнателно публикуване или излъчване на неистини или за работа с „безразсъдно пренебрежение“ към това дали е истина.

Dominion посочи комуникации, в които вътрешни лица на Fox отхвърлят и дори се подиграват на твърденията за манипулиране на вота. Вицепрезидент на Fox Corp. ги нарече „умопомрачително луди“.

„Властта на гражданите“ : (Не) вярвай на очите си

Тъкър Карлсън, най-голямата звезда на Fox News, дори изрази презрение към Тръмп, чиито поддръжници формираха ядрото на зрителите на мрежата. Текстове, разкрити като част от делото, показват, че той страстно мрази бившия президент и казва, че скоро мрежата ще може да игнорира Тръмп.

Рупърт Мърдок, основател на Fox News и председател на Fox Corp., намира твърденията за изборите за „наистина луди“, според изпратен от него имейл.

„Страхувам се, че тези ужасни неща навреждат на всички. Вероятно и нас“, каза Мърдок на главния изпълнителен директор на Fox News Сюзан Скот в друг имейл.

Русия вкарва за 6 години в затвора журналист заради публикация за Украйна

И все пак разговорите за конспирацията за гласуването продължиха да се излъчват по Fox седмици след гласуването.

В изявлението си по случая Мърдок призна, че президентските избори през 2020 г. са били честни, като същевременно призна, че мрежата е разпространявала дезинформация.

Fox твърди, че Dominion избира от личните съобщения и излъчва преписи и показания на различни служители на мрежата, като същевременно пренебрегва други коментари и контекст, който е по-благоприятен. Мрежата също така твърди, че твърденията на компанията за загубен бизнес са масово преувеличени.

ЮНЕСКО: 50% ръст на убийствата на журналисти през 2022 г.

Мрежата също имаше проблеми със съдията по делото. Дейвис разкритикува мрежата за „погрешно представяне“ и закъсняло разкриване на информация по случая. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм