Бургаският окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” на четирима души, обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на крадени автомобили и застрахователни измами. 55-годишният Стоян Атанасов-Пижака, 50-годишният Иван Киров-Мисирката, 34- годишният Николай Найденов и брат му Димитър- на 36 г., заедно с още двама души бяха задържани при акция на полицията тази седмица.

По данни на разследващите,  групата стои зад далавери с 39 коли, всяка от които на стойност от 70 000 до 200 000 лева.

„Това е пи ар акция на полицията срещу мен”, обяви днес Пижака, сочен за лидер на групата при разглеждането на мярката за неотклонение в съда. Според защитата на обвиняемите, в осемте тома разследване нямало докщадзателства, че те са участнали в организирана престъпна група. Защитата им твърди, че дори някои от тях не се познавали помежду си.  Адвокатите определиха разследването като сюжет на роман, който не основавал на доказателства. И поискаха задържаните да бъдат пуснати на свобода с по-лека мярка мярка за неотклонение. Защитата отхвърли тезата на обвинението, според която в случай, че са на свобода четиримата могат да окажат натиск върху свидетели и определиха възможността за това като „малко вероятна”. А после, в опит да неглижират кримчиналните досиета на задържаните, предизвикаха истинско недоумение със „статистиката” с неизвестен брой изследвани лица, която предоставиха на вниманието на магистратите: Всеки втори в България имал полицейска регистрация.

В крайна сметка съдът остави под стража задържаните. Решението бе произнесено в 21.00 часа днес.

Това е първото дело срещу организирана престъпна група, което се гледа в страната след закриването на специализирания съд.