Най-малко 15 жени са изгубили живота си от началото на годината от ръката на партньора си или друг близък мъж.

Често знаци е имало, но се е мълчало – от жертвата, от близките й, от съседи и приятели. Докато не се случи най-тежкото – докато не се образува дело за убийство.

Днес в четири града на страната - София, Варна, Стара Загора и Велико Търново, ще се проведе протест срещу насилието над жени. 25 ноември е Международен ден за елиминирането на насилието, основано на пола. 

„Вещи безценност” разказва истории на жени, които вече не са сред нас

През октомври в столицата беше показана изложбата „Вещи безценност“ на Анна Стоева, която включва серия от фотографии на лични вещи на жени, убити от свои близки. Вещи, които разказват техните истории „отвъд самите трагедии“.

Експозицията е в рамките на проект на Българския хелзинкски комитет. Тя може да бъде видяна все още в София, като в момента е разположена на витража на административната сграда на район Лозенец на бул. "Васил Левски". Идеята на организацията е фотографиите на Анна Стоева да бъдат показани и в други градове. 

„Изложбата иска да разкаже истории на жени, които са се сблъскали с този проблем и за съжаление това е било фатално за тях. През техните лични вещи, защото авторката Анна Стоева, която е документалист и фотограф, има голям интерес към предметите, които разказват истории”, разказа Босилена Мелтева от екипа на организацията.

Така Анна Стоева започва да събира лични на жертви, което се оказва доста трудно. Защото много малко от близките искат да се връщат към този проблем и да говорят за него.

През тези вещи се опитахме да разкажем историите на няколко от тези жени. Те се оказаха доста силни – с лични хобита и интереси. Защото зад жертва не стои слаба жена. Това е един мит. Това са едни силни жени, които са се борили за своя живот и своите интереси

Заглавието на изложбата „Вещи безценност” идва от формулировка, която се повтаря в края на съдебните решения по делата за убийствата на жени. „Там се казва, че личните вещи следва да бъдат унищожени като „вещи без стойност”. Това е една игра на думи, защото всъщност те са безценни, те са лични вещи, които разказват истории”, разказа Босилена Мелтева.

Недочетена книга, любим ключодържател, нейният цвят червило, фотоапарат и награда от фотоконкурс, биберон и детско розово боди – само част от предметите, останали след тези жени.

Нужни са адекватни закони, но и адекватно общество

Не секват призивите законодателството срещу домашното насилие да бъде адекватно, а полицията да не се намесва прекалено късно, когато вече трябва да разследва вече тежко престъпление.

„Всъщност проблемът е, че институциите не помагат на жертвите, когато е възможно да им се помогне. Новият закон заложи една системност на тормоза, т.е. пострадалата трябва да е подала минимум три сигнала за насилие, за да се реагира. Нещата трябва да се случват на много по-ранен етап.  

Но чувствителност към проблема трябва да развие цялото общество, подчертава Босилена Мелтева. „Изходихме от стряскащата статистика, че една от четири жени в българия е по някакъв начин пострадала от домашно насилие. Което означава, че всеки едит от нас се е сблъскал по някакъв начин с проблема.

Изложбата е част от по-мащабна кампания на БХК в партньорство с Алианса за защита от насилие, основано на пола. "След като говорихме с психолозите от този алианс стигнахме до извода, че нагласите на обществото са все още на ниво – това е личен проблем, или не знаем как да реагираме", обясни Босилена Мелтева. Затова те решават да потърсят начините, с които да стигнат до всеки, защото всеки може да помогне.  

БХК създава най-тъжната карта у нас, събрала убийствата на жени

И докато близките на жертви и пострадали от домашно насилие все още чакат в България да има регистър на случаите, БХК е автор на най-тъжната карта у нас – тази събрала убийствата на жени.

„Направихме един сайт ubita.org, в който картографирахме убийствата на жени в България. В момента правим ъпгрейт на този сайт в spasena.org., който всъщност помага на жертви на домашно насилие с информация към кого да се обърнат, какво да направят, как да припознаят всъщност, че може би странат от тормоз. Защото друг проблем е, че много от жените не осъзнават, че са в такава ситуация.

Сайтът е насочен и към свидетели на домашно насилие – как можем да помогнем на близък и как да реагираме, а да не останем тихи свидители. Друг адресат са насилниците – мъже най-често, които осъзнават, че имат проблем. На тях се помага със съвети и насочване към психози.

„Приятелство“ се нарича видеото на БХК с историята на четири момичета, които порасват заедно. Специално за клипа, група P.I.F предоставят песента “Приятел” за запис в ново изпълнение.

„Идеята ни е с това видео да кажем, че всеки приятел може да има нужда от нас и трябва да му помогнем. Музиката ни подариха от група P.I.F и е с ново изпълнение. Операторът Александър Станишев припозна каузата и ни подкрепи. Режисьор е отново Анна Стоева и стана един чудесен клип, който има едно оптимистично послание, че всеки може да помогне”, каза още Босилена Мелтева.

Чуйте репортажа на Йовка Йовчева по темата.