Седмицата на камерната музика „Константин Илиев“, Добрич 2024, посветена на 100-годишнината от рождението на проф. Константин Илиев /1924–1988/, ще бъде открита с концерт на Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Арто Чифчиян и солисти Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани, на 23 април, вторник, от 18.30 ч., в Концертна зала „Добрич“.

Международният камерен фестивал възниква като идея на проф. Константин Илиев и Маестро Йордан Дафов през 1975 г. и се превръща в емблематично за Добрич събитие. От 2017 г. Седмицата на камерната музика носи името на нейния вдъхновител и създател проф. Константин Илиев - значим български съвременен композитор, диригент, преподавател, музикален критик, новатор. По думите на Иван Спасов – композитор, диригент и музикален изследовател:  „Неговото творчество, изпълнителско изкуство и гражданска позиция инспирираха и вълнуваха... Някои предпочитат Илиев композитора, други диригента, трети – инспиратора, но с това казват само част от истината. За мен тези три същности у него са неделими. И именно това определя и обяснява голямото му влияние и над млади, и над възрастни, над тези, които вървяха редом с него, над приятели и противници“.      

Започнал творческия си път през 40-те години на миналия век, Константин Илиев е личност, налагаща своето присъствие в българския музикален живот. Диригентското му изкуство обхваща творби от различни стилове и епохи и се отличава с темперамент и експресивност, които намират най-ярък израз в интерпретацията на произведения от съвременни автори. За пръв път в България под диригентската палка на Константин Илиев прозвучават редица творби на Онегер, Хиндемит,  Барток, Стравински, Бритън, Пуленк, Шьонберг и др. За своето диригентско изкуство той получава признание в много страни на Европа, Америка и Азия и има изключително голяма роля в популяризирането у нас на музиката на ХХ век. Константин Илиев е и отличен оперен диригент. Успешни са неговите изяви на сцената на Русенска и Софийска опери, както и по време на концертни турнета в Полша, Унгария, Румъния, Чехословакия и др. европейски страни.

Константин Илиев е един от най-значимите съвременни български композитори, творчеството му се свързва с т. нар. български музикален авангард. Композиторът твори в различни жанрове като създава 2 опери и 1 балет, кантатно-ораториални творби, 6 симфонии и други произведения за симфоничен оркестър, 7 Tempi concertati за различни инструментални ансамбли, 4 струнни квартета, духов квинтет и друга камерно-ансамблова и солова музика, хорова музика за различни състави, филмова и театрална музика. Aвтор е на книги, статии и студии. От 1967 е професор по оркестрово дирижиране в Държавната музикална академия в София. Последното излизане на К. Илиев на диригентския пулт е в Русе през 1988 г. по повод 40-годишнината от основаването на Русенския симфоничен оркестър.

Константин Илиев е дирижирал и добричкия оркестър, който е създаден 5 години след закриването на Симфоничния оркестър в града, през 1968 г. под името Толбухински камерен оркестър. В началото оркестърът работи с гостуващите диригенти проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. През 1972 г. неговото ръководство поема Йордан Дафов с подкрепата на проф. Константин Илиев. Оркестърът се издига до един от най-добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и турнета в цяла  Европа. Гостуват изявени диригенти като Константин Илиев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Милко Коларов, Пламен Джуров и др. Като солисти се изявяват Минчо Минчев, Георги Бадев, Стойка Миланова, Антон Диков и др. През 1990 г. оркестърът приема името Български камерен оркестър - Добрич. Продължава активната си концертна дейност като прибавя нова географска територия за изявите си - Азия. Паралелно с  това развива и активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио. Оркестърът концертира и в Испания, Япония и Южна Корея. От 1997 до 2001 г. работи с диригентите Алексей Измирлиев, Евгени Димитров, Виктор Майер, Димитър Караминков.  От 2005 г. до 2020 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев. В периода 2020 г. – 2021 г. е Иван Янакиев. В момента съставът се ръководи от диригента Арто Чифчиян – носител на „Кристална лира“ от СБМТД. Традиционното му участие в ежегодните издания на международния фестивал Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич е не само представяне като домакин, но и изпълненията му са блестящ начин за предаване на авторовите послания в звукови картини.  Този фестивал е с непреходно  значение за развитието на културния живот в Добрич. Още повече, че Йордан Дафов заедно със Захари Медникаров - диригент на Детския хор и с подкрепата на Константин Илиев поставят началото на Седмица на камерната музика.  В богатия концертен живот на оркестъра са солирали известни и млади изпълнители, академични професори и изгряващи таланти. Оркестърът дава възможност за изява на млади диригенти и имена от диригентския подиум като: Емил Табаков, Григор Паликаров, Иван Спасов, Деян Павлов, Мартин Зигхарт. Оркестърът е два пъти носител на „Златна лира“, 1985 г. и 2018 г. от СБМТД. Богатата творческа дейност намира израз и в осъществяването на съвместни творчески проекти с различни формации: с Духов оркестър – Добрич, с хор „Добруджански звуци“, концерти с оркестър и орган и др. Реализират се и музикално поетични спектакли – „Стихове и струни“, „Седемте последни думи, казани от Христос на кръста“. Български камерен оркестър – Добрич се представя блестящо на Международния Фестивал „Софийски музикални седмици“, 2022 г. Редовно е канен и в Balchik Classic Days - друг престижен фестивал за класическа музика. С голям успех участва и в Международния фестивал „Дни на камерната музика“ Габрово.

Разнообразният репертоар и високият професионализъм на оркестрантите, предоставяната възможност за гост-солисти и гост-диригенти са оценени и от журито на класацията на БНР „Музикант на годината“, 2023  където е номиниран за Ансамбъл на годината.

Кратка информация за солистите:

Янко Маринов изучава орган при проф. Нева Кръстева и пиано при Ваня Попова, проф. Ст. Димитрова и проф. Маргарита Кръстева. Като пианист има първа награда на Националния конкурс за пианисти „Димитър Ненов“ 1991 г. и др. Участва в органовите майсторски класове на Жан Гийю в Цюрих. По препоръка на проф. Елена Тончева (Хердеров лауреат) през 1998 г. е удостоен с Хердерова стипендия. Специализира гръцка палеография при Виенския университет, изучава византийски нотации при проф. Герда Волфрам и следва орган в класа на проф. Р. Шолц и М. Байданова. През май 2002 г. изнася органов концерт, посветен на визитата на папа Йоан Павел II в България. Основател на консортa за старинна музика Concerto antico. Участва в някои от най-престижните международни фестивали за старинна музика: Händel-Akademie Карлсруе, Германия, 2002, 2003, Festival de musica antiga, Barcelona, Испания, 2007, 2008; Festival Oude muziek, Utrecht, Холандия, 2008, 2009 и Изкуството на барока, София (2007-2010). Ръководител е на проекта „Музика на сферите“, финансиран от Програма „Култура” 2010-2011 г. към Столична община. Инициира и реализира проекти за дигитализиране и изследване на музикални паметници и е автор на редица приносни музикологични студии. От 2002 г. е органист към католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София, където от 2012 г. води курсове по византийски и западни средновековни нотации. В Рим (2015 г.) участва в майсторски клас и в концерт на Ема Къркби. Носител на наградата на БНР „Музикант на годината“ за 2014 г. в категорията за активна творческа дейност. В репертоара му са застъпени органовите произведения на Бах, Букстехуде, Лист и Макс Регер, творби от барокови майстори, композитори от епохата на романтизма и съвременността. От 2018 г. осъществява проекта „Музика на християнския свят“. Изпълнява органова музика на тържествената меса, водена от папа Франциск по време на визитата на Негово Светейшество в България 2019 г. Изнася органови и клавирни концерти в Австрия, Германия, Словакия, Италия, Испания, Швейцария, Холандия, Гърция, Полша, Кипър, Украйна, Франция и др.

Зорница Спиридонова е родена в гр. Варна. В момента съчетава работата си като оркестрант в Държавна опера - Варна и преподавател по ударни инструменти в НУИ „Добри Христов“. В последните години активно участва в различни камерни състави и аранжира класическа, филмова и популярна музика за перкусионен ансамбъл.

Програма:

  • Панчо Владигеров /1899-1978/ - Дивертименто. 125 г. от рождението на композитора
  • Константин Илиев /1924-1988/ - Струнен квартет № 1, първа част. 100 г. от рождението на композитора
  • Франсис Пуленк /1899-1963/ - Концерт за орган, тимпани и струнен оркестър. 125 г. от рождението на композитора. Солисти: Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани
  • Арам Хачатурян /1903-1978/ - Адажио из балета „Спартак“
  • Арам Хачатурян /1903-1978/ - Танц със саби из балета „Гаяне“

Какво още включва Седмицата на камерната музика в Добрич?

На 24 април, сряда, камерен концерт ще ни изнесат тримата именити музиканти проф. Георгита Бояджиева-Николова – виолончело, д-р Росен Идеалов – кларинет и Владимир Вълчев – пиано. Те са солови и камерни изпълнители в различни ансамбли, но тази вечер за първи път ще свирят като трио в този състав. В програмата си ще почетат 100 годишнината от рождението на патрона на Седмицата Константин Илиев с неговите Седем багатели за кларинет и виолончело. Ще чуем още Патетично трио от Михаил Глинка, Trioserenade от унгарския композитор Балаш Суньог и една от най-значимите камерни творби на  Йоханес Брамс - Трио оп. 144 за кларинет, виолончело и пиано.

На 25 април, четвъртък, две имена от Държавна опера - Русе ще ни поднесат изяществото на глас и пиано. Това са Анна Карадимитрова – сопран и Божена Иванова – пиано.  Програмата е разнообразна – от арии и песни от мюзикъли до Панчо Владигеровите „Новелети“.

На 26 април, петък, в последния концерт от Седмицата, пред нашата публика ще се представи струнен квартет „Борусан“ от Турция. Интересна покана от Маестро Арто Чифчиян, който отново предлага впечатляващи изпълнители и програми, които Община град Добрич подкрепя.

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“, понеделник – четвъртък, 10.00 – 17.30 ч. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.