Кой не е чувал за село Смилян и смилянския басул?
В петък започна 22-рото издание на Празника на смилянския фасул в с. Смилян. Над един тон месо за курбан и 300 килограма боб бяха приготвени за гостите на селото. Разбира се, преди това над 300-те килограма фасул са били изчистени от местни жители, които са нарязали и десетки килограми лук и моркови, за да се варят през нощта срещу събота.
Снимки: БТА
Освен хапване, в Смилян има и култура. Открита беше изложба, в която участват 73 пана от фасул на деца от цялата страна. Предстоят конкурси за най-красиво пано, изработено от фасулени зърна, за производител на смилянски фасул на годината, както и приз за най-атрактивен фермерски щанд и за най-вкусно и оригинално бобено ястие.
В събота ще се проведе и бобено състезание за ученици от първи до четвърти клас.